24 november 2011

Weging argumenten aan de gebruikers

Argumentenkaart Schaliegas geeft helder overzicht argumenten voor en tegen schaliegas

TNO heeft het initiatief genomen om samen met alle belanghebbenden en met hulp van het onafhankelijke analysebedrijf 'de Argumentenfabriek' de argumenten voor en tegen schaliegas bij elkaar te brengen op een zogenoemde "Argumentenkaart". De Schaliegas Argumentenkaart geeft een helder overzicht van voor en tegen argumenten maar laat de weging hiervan over aan de gebruikers van de kaart en de uiteindelijke besluitvormers. Met de Argumentenkaart kunnen zij zich een gebalanceerd eigen oordeel vormen. Argumentenkaart Schaliegas

In het debat over de wenselijkheid van schaliegaswinning zijn door verschillende belanghebbenden diverse voor- en tegenargumenten aangediend om hun kant van het verhaal te belichten. TNO heeft de Argumentenkaart laten samenstellen met medewerking van een flink aantal bij de discussie betrokken partijen, zoals de gasproducenten, onderzoeksinstituten, milieu- en bewonersorganisaties.. In twee denksessies hebben zij verschillende argumenten aangedragen. De argumenten kunnen ook richting geven aan onderzoek naar die aspecten die van belang worden geacht, maar die nog in onvoldoende mate bekend zijn.

Schaliegas is aardgas dat 'opgesloten zit in schalielagen (kleisteenlagen) in de ondergrond en alleen met bijzondere technieken kan worden gewonnen. Deze lagen bevinden zich in Nederland meestal op meer dan twee kilometer diepte.

Vanaf 2009 zijn er in Nederland vergunningen uitgegeven aan verschillende bedrijven om schaliegas op te sporen. Naarmate de plannen van deze bedrijven voor proefboringen meer concreet werden, is echter in de Nederlandse samenleving de zorg gegroeid over mogelijke negatieve effecten van de winning van schaliegas. Deze zorgen zijn onder andere gebaseerd op incidentele verontreinigingen van de omgeving tijdens de snelle ontwikkeling van schaliegaswinning in de Verenigde Staten. In de Verenigde Staten wordt gas uit dit soort lagen sinds enkele jaren op grote schaal gewonnen. Op het internet zijn voorbeelden van die verontreiniging te vinden, waaronder de veelbesproken film 'Gasland', en kunstmatige aardbevingen bij schaliegasboringen in Groot Brittannië.

Persbericht 2011-60