Belgische Federale Overheid


Minister Vanackere over de overgangsregering in Libië

Datum: 24 november 2011

Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere juicht de vorming van een nieuwe overgangsregering in Libië, geleid door Eerste Minister Abdurrahim Al Kib, toe. De uitdagingen die de overgangsregering dient te trotseren zijn talrijk. Haar werk is essentieel omdat dit regeringsteam de veiligheid en stabiliteit dient te waarborgen, de economie dient te herlanceren en de grondvesten dient te leggen voor een nieuwe Libische staat die democratisch is, de mensenrechten, de rechtsstaat en de fundamentele vrijheden respecteert.

In deze context moedigt Minister Vanackere de nieuwe Libische autoriteiten aan om volledig samen te werken met het Internationaal Strafhof meer bepaald bij de berechting van Seif al Islam, aangehouden op 20 november laatstleden. In dit verband verwelkomt hij de contacten die vandaag in Tripoli hebben plaatsgevonden tussen de nieuwe Libische autoriteiten en de Aanklager van het Internationaal Strafgerechtshof.

Minister Vanackere wenst de Libische autoriteiten te verzekeren van de steun van België in dit complex democratische overgangsproces.