Waterschap Zuiderzeeland



Thirza Zielinski: "Het waterschap moet weer 'hip' worden"

Thirza Zielinski (16) uit Emmeloord is de nieuwe Jeugdbestuurder van Waterschap Zuiderzeeland. Zij neemt het stokje over van haar voorgangster Marloes Hoving (Dronten). Thirza versterkt namens Zuiderzeeland het Nationale Jeugdbestuur van de waterschappen. Met de ideeën van de Jeugdbestuurder over waterbeheer nu en in de toekomst en hoe jongeren daarbij te betrekken, kan het waterschap aan de slag.

Thirza: "Tegenwoordig weten de meeste jongeren echt niet wat het waterschap is. Zonder het waterschap zouden we hier niet eens kunnen wonen! Tenzij je zwemmend naar school wilt. Het is het belangrijk dat jongeren weten dat niets vanzelfsprekend is, want dat vergeten we vaak. Dat realiseren we pas als het misgaat. En geloof me, je kijkt nooit meer hetzelfde naar een sloot. Daarom is het belangrijk dat jongeren betrokken worden bij het werk van de waterschappen. En wie weet creëren we wel nieuwe waterschappers, de toekomst ligt immers in de handen van ons, de jeugd."

Jongeren enthousiast maken

"Jongeren enthousiast maken, bewust maken en betrekken bij het waterschap. Het waterschap moet weer 'hip' worden. Of dat moeilijk wordt? Dat zal blijken, maar we zijn al goed op weg. Ik hou ook wel van een nieuwe uitdaging. Waarom de Waterschappen zo belangrijk zijn? Overstromingen, geen rioleringen, ranzig water, watersnoodramp 1953. Dat zegt wel genoeg denk ik. Zonder de Waterschappen is Nederland gewoon niet leefbaar."

Nationaal Jeugdbestuur

Vier keer per jaar komt het Nationale Jeugdbestuur bijeen. Ook zijn de Jeugdwaterschappers als ambassadeurs aanwezig bij bijeenkomsten en congressen over water en waterbeheer. Voor Zuiderzeeland is Thirza het gezicht voor jongeren binnen Flevoland. Verder maakt Thirza deel uit van het Jongerenpanel van Waterschap Zuiderzeeland. Het Jongerenpanel van Zuiderzeeland bestaat uit zestien enthousiaste jongens en meiden uit Flevoland tussen de 14 en 16 jaar oud. Activiteiten zoals het Jongerendebat en het Jongerensymposium wordt georganiseerd door het Jongerenpanel.