Interprovinciaal Overleg (IPO)



Kamermoties over Eenvoudig Beter

24 november 2011

Zoals verwacht zijn deze week moties ingediend over de vernieuwing van het omgevingsrecht. De moties geven het kabinet voorwaarden mee bij het opstellen van de Omgevingswet (voorontwerp voorjaar 2012).

D66 vraagt de regering bij de uitwerking van de Omgevingswet rekening te houden met de aanwezige kennis en kunde bij decentrale overheden. Minister Schultz: `Met decentrale overheden zal worden bekeken hoe de wet neerslaat bij gemeenten, provincies en waterschappen en wat nodig is voor een goed implementatietraject. Ik zie dus deze motie als ondersteuning van beleid.'

De minister heeft ook geen moeite met vier andere moties: verzoek onderbouwing besparingen plankosten bij het rijk (SP); verzoek in kaart brengen van effecten van de Omgevingswet op natuur en milieu (D66); deregulering mag niet tot onduidelijkheid voor ondernemers leiden (D66); verzoek bekijken van vereenvoudiging landelijk verplichte onderzoeken en inhoudelijke (milieu)normen (CDA).

Een PvdA-motie met de vraag lagere volksgezondheidsnormen in sommige delen van het land te voorkomen wordt echter door de minister ontraden (`niet alle normen worden uniform landelijk vastgesteld').