CDA


Actieve rol voor nieuwe KvK's in bestrijding van fraude en criminaliteit
donderdag 24 november 2011

Kamers van Koophandel nieuwe stijl moeten naast stimuleren van regionale economie ook een actieve rol spelen in de bestrijding van fraude en criminaliteit. Daarvoor heeft CDA-kamerlid Ad Koppejan gepleit bij minister Verhagen van Economische Zaken.

Voor het CDA blijven de Ondernemerspleinen (vroegere Kamers van Koophandel) heel belangrijk voor het stimuleren van de regionale economie. âDaarnaast dient een inschrijving KvK een echte kwaliteitsregistratie te zijn waar je als ondernemer op kunt vertrouwen. De KvKâs moeten daarom pro-actief gaan screenen, signaleren en melden van fraude met individuele bedrijfsregistratiesâ, aldus Koppejan. Zo moet er volgens het CDA gelet worden op mensenhandel, uitbuiting en misbruik van rechtspersonen. Informatie kan worden doorgegeven aan bijvoorbeeld de Arbeidsinspectie of Belastingdienst.

Er hebben succesvolle pilots plaatsgevonden in diverse KvKâs. Op basis van deze ervaringen ziet de CDA-fractie graag dat de nieuwe kerntaak âbestrijden van fraude en criminaliteitâ concrete invulling krijgt in de nieuwe organisatie. Minister Verhagen zegde Koppejan toe deze kerntaak toe te voegen.