Raad voor de Rechtspraak


Rechter op stage: nuttig, maar geen verplicht nummer

Den Haag , 24-11-2011

Een korte stage kan nuttig zijn voor een rechter, maar het moet geen verplichting worden. Dat stelt een woordvoerder van Raad voor de rechtspraak. Geregeld gaan er stemmen op -ook in de politiek- om rechters verplicht op stage te sturen bij onder meer de politie.

Volgens de Raad voor de rechtspraak wordt vaak ten onrechte de suggestie gewekt dat rechters niet weten wat er in de maatschappij speelt. ,,Het is prima als rechters een keer meelopen met bijvoorbeeld de politie", aldus woordvoerder Michiel Boer. ,,Maar een noodzaak tot een verplichte stage is er niet. Rechters weten wel degelijk wat er speelt, zij zijn zelf ook burgers die midden in de samenleving staan."

Nachtje mee

In Breda liep strafrechter Toine Alferink een keer een nachtje mee met de politie, na een oproep van de korpschef. Een nuttige ervaring, zegt hij. ,,Ik weet nu hoe het eraan toe gaat tussen het uitgaanspubliek. Politiebeambten traden zorgvuldig en terughoudend op. Er werd volop hulp verleend. En er was een enkel vechtpartijtje. De politie verrichtte een paar aanhoudingen."

Verhelderend

Tot nieuwe inzichten heeft de nachtelijke tocht volgens Alferink echter niet geleid. Als strafrechter in een zaak die draait om uitgaansgeweld of belediging van de politie komt hij op grond van de `stage' niet tot een ander oordeel, denkt Alferink. ,,Mijn houding is hetzelfde gebleven. Ik beschouw de zaken met de nodige afstand. Maar verhelderend was het zeker."

Geen verplichting

De Bredase rechter vindt het op zich een goed idee om rechters korte stages te laten lopen. ,,Ik denk dan bijvoorbeeld aan politiemaatregelen bij voetbalwedstrijden, demonstraties, horecatoezicht." Alferink voelt echter niets voor een verplichte stage. Veel rechters onderschrijven volgens hem al de wenselijkheid van `inkijkstages'. Een woordvoerster van de rechtbank Breda wijst erop dat rechters in de praktijk al geregeld een kijkje nemen bij onder meer de politie.

Maatschappijvreemd

Rechters bewegen zich volgens Alferink volop in het maatschappelijk leven. ,,Naar mijn mening kan niet worden gezegd dat rechters maatschappijvreemd zijn." Hij wijst erop dat politiemedewerkers welkom zijn om een kijkje te nemen op de rechtbank. Volgens Alferink zou de politie daarvan meer gebruik moeten maken.