VU medisch centrum

Verbeteracties naar aanleiding van onderzoek Inspectie voor de Gezondheidszorg

24 november 2011

Naar aanleiding van een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) neemt VUmc een aantal verbetermaatregelen. De IGZ heeft de werkwijze van melden van een calamiteit onderzocht en het zogenoemde 'closed format', het hoofdbehandelaarschap op de intensive care (IC). Aanleiding voor het onderzoek van de IGZ was of het overlijden van een patiënt op de IC wel of niet als calamiteit bij de IGZ diende te worden gemeld.

Uiteraard heeft VUmc aan de IGZ alle medewerking gegeven. Er is een aantal medewerkers geïnterviewd en er heeft dossieronderzoek plaatsgevonden. Op woensdag 23 november zijn de conclusies en de aanbevelingen aan de raad van bestuur bekend gemaakt door de Inspectie. De IGZ vraagt aan VUmc snel een aantal verbetermaatregelen te treffen.

De mogelijke calamiteit die de IGZ heeft onderzocht, was op verzoek van VUmc al onderzocht door een externe, onafhankelijke commissie. Deze commissie, met een aantal hoogleraren uit andere umc's, kwam tot de conclusie dat er geen sprake was van een calamiteit die bij de IGZ gemeld zou moeten worden. Op basis van deze uitkomst heeft de raad van bestuur geconcludeerd dat er geen sprake was van een calamiteit. De Inspectie vindt dat deze situatie wel als calamiteit gemeld had moeten worden.

Verbeteracties
De aanbevelingen van de IGZ en een eerder ingestelde interne onderzoekcommissie richten zich op het verbeteren van de communicatie en samenwerking tussen enkele medisch specialisten en de IC. Daarnaast zullen in zijn algemeenheid betere afspraken moeten komen over de rolverdeling tussen hoofdbehandelaar en medebehandelaar tijdens werkdagen en tijdens de avond-, nacht- en weekenddienst. Deze ochtend heeft de raad van bestuur intern het IGZ rapport besproken. Betrokkenen hebben uitgesproken positief te zullen bijdragen aan de verbeteracties.

Er is een externe begeleider aangezocht door de raad van bestuur. Deze start binnenkort en zal zich richten op het verbeteren van samenwerking
- zoals toetsbaarheid en openheid in de samenwerking - tussen deze medisch specialisten.

De familieleden zijn over de gang van zaken door VUmc zorgvuldig geïnformeerd.

VUmc is er van overtuigd dat de zorg op de IC goed is. Interne en externe rapportages en cijfers bevestigen dit. De raad van bestuur heeft toegezegd de uitvoering van de verbeteracties krachtig en voortvarend op te pakken en verwacht aan het einde van dit jaar resultaten aan de IGZ te kunnen rapporteren.

Indien u vragen heeft over dit bericht, kunt u contact op nemen met de dienst communicatie VUmc, Mariet Bolluijt, directeur communicatie, telefoon 020-4443444; email: communicatie@VUmc.nl bron: Origineel