Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 24 november 2011

UvA-econometrist nieuw lid De Jonge Akademie

Gepubliceerd op 24 november 2011

Matthijs van Veelen, econometrist aan de Universiteit van Amsterdam, is een van de nieuwe leden van De Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Samen met 9 andere wetenschappers treedt hij toe tot het selecte gezelschap van jonge topwetenschappers. De officiële installatie van de nieuwe leden vindt plaats op 16 maart 2012 in het Trippenhuis van de KNAW.

Van Veelen bestudeert de evolutie van altruïsme en moraliteit. Hij doet onderzoek naar het begrip eerlijkheid en houdt zich bezig met de vraag waarom mensen niet altijd zelfzuchtig zijn, maar ook rekening houden met de belangen van anderen. Van Veelen gebruikt daarbij evolutionaire speltheorie, een afgeleide van de klassieke speltheorie uit de economische wetenschap.

Over De Jonge Akademie

De Jonge Akademie is een dynamisch en innovatief platform van jonge topwetenschappers. Leden worden geselecteerd op basis van hun wetenschappelijke excellentie, interdisciplinaire aanpak en brede belangstelling voor wetenschapsbeoefening en wetenschapscommunicatie.