Veilig Amsterdam


Extra toezicht winkelstraten West tijdens wintermaanden

24 november 2011

Tijdens de herfst en de winter zet stadsdeel West samen met de politie extra mensen in voor het toezicht in de winkelstraten en op het Westergasterrein. Met het extra toezicht wil het stadsdeel de kans op overvallen en diefstallen verkleinen en het veiligheidsgevoel bij ondernemers vergroten. Het extra toezicht is gestart in de eerste week van oktober en duurt tot 1 maart volgend jaar.

In die periode surveilleren extra beveiligers tussen 8.00 uur `s morgens en 00.30 uur 's nachts in de winkelstraten en op het Westergasterrein. Daarnaast houdt de politie extra toezicht tijdens openings- en sluitingstijden van de winkels.

Portefeuillehouder openbare orde en veiligheid, Martien Kuitenbrouwer: "Samen met de politie werken we hard aan het veiliger maken van de winkelstraten bijvoorbeeld door in de donkere maanden extra toezicht in te zetten. Andere maatregelen die wij nemen zijn bijvoorbeeld de installatie van dna-sprays, het plaatsen van camera's en het verbeteren van de verlichting in de straten. Een groot aantal ondernemers heeft inmiddels ook een veiligheidsscan laten uitvoeren en naar aanleiding daarvan maatregelen genomen".

Dalende trend

De resultaten zijn bemoedigend. Uit politiecijfers blijkt dat het aantal overvallen in West in één jaar met 57% is gedaald. Het aantal straatroven nam met 31% af. Om de dalende trend vast te houden blijft veiligheid prioriteit van het stadsdeel. Naast het investeren in maatregelen zal de aanpak vooral gericht zijn op het verder verbeteren van de samenwerking tussen stadsdeel, politie en ondernemers. Zo wordt gezamenlijk gewerkt aan veilige winkelgebieden.

Meer informatie

Toezicht & handhaving

---