Politie Midden- en West Brabant

Fietsverlichting van veel HBO Studenten niet in orde

Breda, 24-11-2011 o Vanmorgen hebben agenten van het team Zuid Oost een preventieve fietsverlichtingcontrole gehouden bij een HBO opleiding aan de Hogeschoollaan. De actie vond plaats in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland, de Fietsersbond, het Verkeershandhavingsteam, de Gemeente, een fietsenmaker en de betrokken HBO school.

Er werden in totaal 326 fietsen gecontroleerd. 185 fietsen waren voorzin van werkende verlichting. Bij 141 fietsen was de verlichting niet in orde. De fietsenmaker kon enkele fietsen weer voorzien van werkende verlichting. De school gaat de resultaten intern publiceren en de studenten oproepen om voor hun eigen en andermans veiligheid de fietsverlichting in orde te maken.

Een kwart van alle ongelukken met fietsers gebeurt in de duisternis. Landelijk zijn ieder jaar zo'n 10.000 fietsers betrokken bij een tweezijdig ongeval in het donker, meestal met een auto als andere partij. Ruim vijfhonderd fietsers raken hierbij per jaar zwaar gewond en zo'n veertig slachtoffers overleven het niet. Uit onderzoek is gebleken dat ruim de helft van de fietsers in het donker zonder licht rijdt. Als één procent van de fietsers die nu zonder licht rijdt z'n licht ontsteekt, scheelt dit elk jaar zo'n tien ernstige slachtoffers.

Auteur
Willem van Hooijdonk

Laatst gewijzigd 24-11-2011 11:40 | © Regio Midden en West Brabant |