Nieuw-Vlaamse Alliantie


Aantal niet-Nederlandstalige werklozen in Halle-Vilvoorde stijgt tot 55,7%

klok 24 november 2011

Eind september 2011 was 55,7% van het aantal werklozen in Halle-Vilvoorde niet-Nederlandstalig. Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters op een vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Mark Demesmaeker (N-VA). In 2003 bedroeg dat aantal 47%. Mark Demesmaeker stelt tegelijk vast dat het aantal deelnemers aan de gratis lessen Nederlands van de VDAB niet stijgt. Hij vindt het dan ook een goede zaak dat wie een taalopleiding Nederlands weigert, voortaan sneller gesanctioneerd zal worden.

Mark Demesmaeker: "Als je ziet hoeveel vacatures er open staan in Halle-Vilvoorde, hoeveel bedrijven in onze regio wanhopig op zoek zijn naar werkkrachten, dan is het hemeltergend dat er zoveel mensen niet eens de inspanning doen om Nederlands te leren."

In 2010 gebeurden er amper 12 transmissies van de VDAB naar de RVA na weigering de opleiding Nederlands te volgen. Dit jaar zijn er tot op vandaag nog maar 4 transmissies. Transmissie betekent dat de VDAB het dossier van de werkloze overmaakt aan de RVA, die op haar beurt sanctioneert. Tot voor kort was taal slechts één van de elementen bij de beoordeling bij transmissie.

Mark Demesmaeker: "Sinds september 2011 wordt het weigeren van een taalopleiding nu echter ook beschouwd als het weigeren van beroepsgerichte opleiding. Het weigeren van een taalopleiding is nu op zich voldoende voor transmissie. Minister Muyters wil daarmee anderstalige werklozen ertoe aanzetten om Nederlands te leren. Ik ben blij met deze verstrenging en hoop dat deze maatregelen de verfransing op de werkvloer kan terugdringen."

Demesmaeker vroeg ook de cijfers per gemeente van Halle-Vilvoorde op. Het verbaast niet dat in de faciliteitengemeenten een overgrote meerderheid van de werklozen Franstalig of anderstalig is. In Drogenbos is bijvoorbeeld 94 % van de werklozen niet-Nederlandstalig. Maar ook vele andere gemeenten van Halle-Vilvoorde hadden in 2011 een opvallend aandeel niet-Nederlandstalige werklozen. Enkele voorbeelden: Sint-Pieters-Leeuw (70,7%), Zaventem (70,3%) Vilvoorde (64,6%), Grimbergen (63 %), Beersel ( 59,8 %) Asse (58 %), Dilbeek (58,7 %), Machelen (66,4 %), Overijse (61%).

De taalhandicap blijkt hier een doorslaggevende rol te spelen. Vele anderstalige werklozen kennen weinig of geen Nederlands en zijn vaak niet bereid om het te leren. Uit de meest recente cijfers (2011) van minister Muyters blijkt dat maar liefst 70% van de anderstalige werklozen in Halle-Vilvoorde slecht tot helemaal geen Nederlands kent. Auteur(s): Mark Demesmaeker, Vlaams parlementslid Contactinfo:

Jeroen Overmeer, partijwoordvoerder E-post: jeroen.overmeer@n-va.be