Gemeente Duiven


Duiven, donderdag 24 november 2011

De voortdurende crisis op de bouwmarkt is ook aan de gemeente Duiven niet voorbij gegaan. Het college van B&W heeft besloten geen medewerking meer te verlenen aan nieuwe particuliere initiatieven voor nieuwbouw binnen de bebouwingsgrenzen van Duiven, Groessen en Loo. De al eerder ingediende bouwplannen (groot en klein) gaan wel door, maar worden geprioriteerd. Ook blijft sloop en herbouw van woningen mogelijk. In bijzondere gevallen kan het college anders beslissen. Dat wordt per geval bekeken.

Gemeentelijke nieuwbouwplannen

Het bestaande bouwprogramma van de gemeente (tot 2020) bedraagt netto ongeveer 850 woningen. Het grootste deel van dit aantal woningen is al in bestemmingsplannen opgenomen. Voorbeelden zijn: de Ploen-Zuid, Kloosterkamp, Rijksweg 15, Droo-Zuid, Thuvine, Welleveld, Westreenen en Vitaal Centrum. Nog niet al deze plannen zijn gerealiseerd.

Het college van B&W wil aan deze lopende plannen voorrang verlenen. Meer aandacht voor deze plannen is nodig. In een aantal gevallen is namelijk (gedeeltelijke) aanpassing van de bouwplannen nodig om aansluiting te blijven vinden op de mogelijkheden op de woningmarkt, door bijvoorbeeld meer betaalbare woningen op te nemen.

De verwachte gemeentelijke nieuwbouwproductie in de Liemers is begin dit jaar met 25% verlaagd. Deze verlaging heeft al tot gevolg dat ervan uit gegaan wordt dat de ontwikkeling van de grotere potentiële bouwlocaties de Plakse Weide en de Ploen-Noord niet nodig is. Ook is het oorspronkelijke aantal nieuwbouwwoningen in het plan Vitaal Centrum gehalveerd.

Particuliere nieuwbouwplannen

De gemeente wordt nog steeds benaderd voor planologische medewerking aan nieuwe particuliere bouwplannen. Tot nu toe heeft het college daarvoor geen bijzondere maatregelen voor getroffen. Nu de economie hapert, de bouwmarkt niet aantrekt en sommige vastgestelde bouwplannen moeizaam verkopen, is het belangrijk dat ook de particuliere bouwplannen scherper geprioriteerd worden. Belangrijkste redenen daarvoor zijn: het voorkomen van langdurige leegstand en het zo veel mogelijk voorrang geven aan al planologisch erkende locaties die evenwichtige verspreid zijn over de gemeente.

Een verdergaande prioritering wordt uitgewerkt in een beleidsnotitie Nieuwbouwplannen 2012-2020 die begin volgend jaar aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.


Contact

T: (0316) 27 91 11 F: (0316) 27 92 79 E: gemeente@duiven.nl