Wageningen Universiteit en Researchcentrum 22 nov 2011

Onderdeel: LEI

Het LEI, onderdeel van Wageningen UR, bouwt samen met IT-bedrijf Al Elm aan een bedrijven-informatienet voor de land- en tuinbouw in Saoedi Arabië. Om gericht landbouwbeleid te kunnen voeren is het noodzakelijk om te beschikken over actuele en betrouwbare informatie over prijzen, kosten, inkomens en marktinformatie. Daarom heeft de Saoedische overheid er, in het kader van een grootschalig
landbouwontwikkelingsprogramma, voor gekozen om een Agricultural Information Centre (AIC) op te zetten.

In een vijfjarig programma zal deze organisatie geïmplementeerd worden. Met het contract is voor het LEI een bedrag van 2.7 miljoen euro gemoeid.

Het LEI brengt bij de opbouw van het centrum zijn specifieke kennis en ervaring in op het gebied van informatieverzameling, beheer en exploitatie van informatie in de landbouw en agribusiness. In Nederland doet het LEI dit al zeventig jaar en wereldwijd heeft het de reputatie van een top-instituut op dit gebied. Het heeft bijgedragen aan het opzetten van een vergelijkbaar informatienet in andere landen, zoals Hongarije en Turkije.

Het AIC managementteam zal in een 4-weeks executive trainingprogramma in Nederland kennis nemen van alle aspecten van een agrarisch informatiecentrum. Het LEI organiseert en faciliteert dit. Daarnaast verzorgt het LEI âtrain de trainerâ-sessies, een aanpak bedoeld om de Saoedi bekend te maken met de manier waarop de mensen in de regiokantoren worden geïnstrueerd om op uniforme wijze data te verzamelen bij de agrarische bedrijven. LEI-onderzoeker George Beers is voor dit project in Riyadh gedetacheerd, als lid van het AIC Managementteam.

Contact
George Beers