Universiteit Leiden

Oud worden in India

Promovenda Manja Bomhoff verdiepte zich acht jaar lang in de sociale relaties van middenklasse-ouderen in de Indiase deelstaat Kerala. Discipline en plicht zijn kernbegrippen. Ze ontkomt niet helemaal aan de vraag: zijn de ouderen beter af in Nederland of in India? Promotie op 24 november.

Wat is beter?

Om met de vraag âNederland of India?â te beginnen: Bomhoff weet het niet. Want wat is âbeterâ? Zowel de hechtere sociale structuren in India als de lossere Nederlandse verbanden hebben hun zon- én schaduwzijde. Maar overal gaat ouder worden â op den duur - gepaard met verlies van functies en een toenemende afhankelijkheid.

Expliciet versus impliciet

Manja Bomhoff MA: 'In India bereidt men zich beter voor op ouder worden.;'

Manja Bomhoff MA: 'In India bereidt men zich beter voor op ouder worden.;'

Anders dan in Nederland spelen discipline en plicht in India een sterke rol, ook in onderlinge samenhang: het vergt immers discipline om aan allerlei verplichtingen te voldoen. Een daar van is âstijlvolâ oud worden. Dat kan alleen maar worden bereikt door gedisciplineerd te leven. En daar blijft het niet bij: familie, vrienden en buren dienen elkaar te bezoeken en te ondersteunen, en ze mogen elkaar expliciet op deze plichten wijzen. Ook in Nederland bestaan dergelijke verplichtingen, maar voornamelijk impliciet; het wordt niet op prijs gesteld eraan te worden herinnderd, maar daardoor is het wel gemakkelijker om je eraan te onttrekken.

Positieve associatie

Hoe ouder men is in India en hoe meer discipline men heeft opgebracht ten aanzien van zijn verplichtingen, hoe groter het netwerk waar men op terug kan vallen. Ouderen worden ook positief geassocieerd met discipline omdat ze, als ze gepensioneerd zijn en kleinkinderen hebben, laten zien dat ze aan de belangrijkste verplichtingen in hun leven hebben voldaan. Maar ontsnappingsroutes zijn er ook: plichtverzaken wordt geaccepteerd als er een andere, belangrijkere plicht tegenover staat. Een kind dient de ouders zo vaak mogelijk te bezoeken. Maar als de zorg voor de kleinkinderen of de ondersteuning in hun schoolloopbaan die plicht in de weg staat, is dat acceptabel.

Voorbereid op ouder worden

Bomhoff komt met een interessante observatie. Ze nam waar dat ouderen in India beter dan in Nederland zijn voorbereid op het ouder worden en oud zijn. Dat komt, stelt ze, omdat jongeren een positieve associatie (discipline!) met ouderen hebben en omdat ouderen gerespecteerde rollen vervullen bijvoorbeeld bij officiële ceremonies. In Nederland domineren de negatieve associaties met ouder worden en oud zijn, en daarom is de animo om zich op die onzalige staat voor te bereiden veel minder aanwezig.

Ontwikkeling volgen

Bomhoff verbleef drie keer een periode in de hoofdstad van Kerala, de stad met de lastige naam Thiruvananthapuram. De antropologe bezocht vele bijeenkomsten van ouderenorganisaties en sprak vele tientallen ouderen. Daarnaast sprak ze een aantal individuen en echtparen vele malen, met tussenpozen van enkele jaren, om zo hun ontwikkeling te kunnen volgen.

Heterogene groep

In Nederland willen ambtenaren en politici willen ouderen tellen, er een consistent beeld van hebben, er beleid op loslaten, meent Bomhoff. Terwijl ouderen een zeer heterogene groep vormen. Zowel in India als in Nederland zijn grote groepen ouderen buitengewoon actief en levenslustig. En wetenschappers hebben (internationaal) vooroordelen: ze voeren ouderen op als een problematische groep, die ook nog tamelijk saai is. Bezijden de waarheid, concludeert de antropologe. Ouderen zijn zeker niet per definitie problematisch en saai zijn ze allerminst.

Promotie

Long-Lived Sociality: A Cultural Analysis of Middle-Class Older Persons' Social Lives in Kerala, India
Manja Bomhoff MA
24 november 2011, 15.00 uur
Faculteit: Sociale Wetenschappen
Promotor: prof.dr. Carla Risseeuw

(24 november 2011/Corine Hendriks)