Gemeente Aalsmeer


Aalsmeer krijgt glasvezelnetwerk

In januari 2012 gaat CIF (Communication Infrastructure Fund) als beheerder van het kabeltelevisienetwerk starten met de aanleg van een glasvezelnetwerk in Aalsmeer en Kudelstaart.

Afgesproken is dat de klus binnen 16 maanden geklaard is en dat dan alle 11.000 aansluitingen gebruik kunnen maken (als ze willen) van het glasvezelnetwerk.
Door het glasvezelnetwerk zijn de verbindingen voor internet, televisie en telefonie sneller, en beter. Bovendien heeft de abonnee met het glasvezelnetwerk veel meer keuzemogelijkheden op het gebied van snelheid en kwaliteit, al naar gelang zijn behoefte. Met het glasvezelnetwerk is Aalsmeer klaar voor de toekomst.

Rol van Gemeente Aalsmeer

De gemeente Aalsmeer tekent een convenant met CIF om afspraken vast te leggen over de uitvoering van de werkzaamheden en de communicatie met bewoners. Bovendien houdt de gemeente toezicht op de naleving van de afspraken. Wethouder Verburg: 'Aalsmeer hoort bij de kopgroep van gemeenten in Nederland die een glasvezelnetwerk voor bewoners krijgen. We hebben goede afspraken gemaakt om er voor te zorgen dat de aanleg van het glasvezelnetwerk niet teveel overlast gaat geven voor onze bewoners en het is mooi dat bewoners als het netwerk in hun straat wordt aangelegd een gratis aansluiting kunnen aanvragen.'

Uitvoering van de werkzaamheden

Aalsmeer is voor het project opgedeeld in zes wijken. In elk van deze wijken wordt een verdeelstation geplaatst (POP), daar vandaan worden de kabels naar woningen gelegd.
De nieuwbouwwijken Nieuw Oosteinde, Proosdij Noord en de Rietlanden zijn al grotendeels voorbereid voor de aanleg van glasvezel. In de overige wijken moeten alle straten gedeeltelijk open; de bewoners worden uitgebreid en tijdig geïnformeerd over de werkzaamheden door CIF. Alle bewoners krijgen de mogelijkheid om tijdens de aanlegperiode gratis een glasvezelaansluiting in de woning te laten monteren. Als men tijdens de aanlegperiode niet kiest voor een aansluiting en later alsnog een aansluiting wil, dan kost het wel geld. Het laten monteren van de aansluiting geeft geen verplichting tot afname van diensten.