Rijksoverheid

Ondertekening deelnamecontract Rijkspaviljoen Floriade

Toespraak | 24-11-2011

Speech minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Maxime Verhagen, ondertekening deelnamecontract Rijkspaviljoen Floriade, Den Haag, 24 november 2011.

Dames en heren,

Wist u dat 82 procent van de Nederlanders - ondanks de onzekere tijden die we meemaken - gelukkig tot zeer gelukkig is? Dat staat in het rapport `De Sociale Staat van Nederland 2011', dat het Sociaal en Cultureel Planbureau vorige week uit bracht. Ik ga u een geheim vertellen: ons geluk hebben we mede te danken aan de land- en tuinbouwsector. Want uit steeds meer onderzoek blijkt dat gezonde mensen gelukkiger zijn. En dat gelukkige mensen gezonder zijn. De Nederlandse topsector Tuinbouw is daarmee niet alleen een goudmijn voor onze welvaart. Maar ook voor ons welzijn! Laten we deze sector en de Greenport Venlo daarom koesteren!

Zeker in deze uitdagende tijden is dat belangrijk. Want we moeten alles op alles zetten om de Europese en de Nederlandse economie op de been te houden. Inspelen op nieuwe afzetmarkten die zich ontwikkelen in Azië en Zuid-Amerika. Onze bestaande markten - zoals Duitsland - behouden. Antwoorden zoeken op grote maatschappelijke vraagstukken, zoals klimaatverandering, grondstoffenschaarste en de vergrijzing. En een oplossing vinden voor de wereldvoedselproblematiek. Want in 2050 wonen er op aarde 9 miljard mensen en dat is 2 miljard meer dan vandaag. Al die mensen moeten eten. U begrijpt: er ligt wereldwijd een belangrijke rol voor de tuinbouwsector en voor de Greenport Venlo om dat mogelijk te maken.

Die rol kan de tuinbouw alleen spelen als we de sector nog innovatiever maken dan hij nu al is. Dat betekent dat onze tuinbouwers topondernemers moeten blijven. Dat ook in de toekomst hoogwaardige kennis moet komen uit onze tuinbouwgoudmijn `Wageningen' en andere kennisinstituten. En dat ondernemers, onderzoekers en overheden intensief moeten blijven samenwerken in de Gouden Driehoek. Dat ís en blíjft dé manier om van kennis naar kunde naar kassa te gaan.

Vandaag zijn we bijeengekomen om het deelnamecontract voor het Rijkspaviljoen op de Floriade te ondertekenen. Mede namens mijn collega Schultz van Infrastructuur en Milieu teken ik als opdrachtgever én als innovatief ondernemer. Want ik maak gebruik van de nieuwste snufjes en materialen op bouwgebied, veel is zelfs cradle to cradle.

Dat innovatieve karakter is belangrijk. En het is belangrijk dat iedereen weet dat we innovatief zijn. Want we willen niet alleen van kennis naar kunde. En we willen niet alleen maatschappelijke vraagstukken oplossen. Maar we willen onze producten, diensten en kennis ook verkopen. En dus moeten we mensen laten zien en beleven wat voor prachtige kennis, innovatieve producten en diensten we als Nederland in huis hebben.

Buitenlandse bedrijven, overheden en kennisinstellingen moeten ons immers ook weten te vinden. Ze moeten weten dat ze voor topproducten, topdiensten, topkennis op tuinbouwgebied bij ons moeten zijn. Net zoals ze moeten weten dat wij ook wereldtop zijn in de sectoren agrofood, high tech, creatieve industrie, water, energie, logistiek, chemie en life sciences & health. Dat is essentieel om naar kassa te gaan.Met de Floriade creëren we een geweldig internationaal podium voor de Greenport Venlo, voor onze topsector Tuinbouw en voor de vernieuwende producten en diensten die we maken in onze Nederlandse kenniseconomie. Dat helpt om ook in de toekomst mee te blijven draaien in de wereldtop van exporteurs. We zijn met afstand nummer 1 in sierteelt, bloembollen, uitgangsmateriaal en kastechnologie. We zijn nummer 2 op de ranglijst van exporteurs van landbouwproducten. En nummer 3 in de voedingstuinbouw, met ruime voorsprong op de nummer vier - dat is China
- en de rest van de wereld. Bovendien hebben alle wereldspelers, zoals Syngenta en Bayer, grote en belangrijke vestigingen in Nederland.

Dat sterke internationale karakter zien we ook terug op de Floriade. De locatie is zeer strategisch, want goed bereikbaar voor onze belangrijkste afnemer Duitsland. Met 40 landeninzendingen van over de hele wereld - van het Duitse bedrijf Herrenhäuser Gärten uit Duitsland tot de Flower Association uit China - blijven we bovendien over onze grenzen heenkijken. Zo verstevigen we de toppositie van onze Nederlandse tuinbouw.

Op de Floriade kan vanaf 4 april iedereen uit binnen- en buitenland ons internationale bloemen-, planten-, bomen- en fruitfeest komen vieren. Een feest waar mensen de laatste stand van de techniek kunnen bewonderen. Onder andere in ons Nederlandse paviljoen. Ook president Gül met een grote delegatie uit Turkije verwelkomen we van harte.

Dames en heren,

Bij het paviljoen zijn twintig innovatieve Nederlandse ondernemers betrokken. Niet alleen uit de tuinbouw, maar ook uit onze topsectoren creatieve industrie, water, energie, logistiek en agrofood. Wat er allemaal te zien zal zijn, moet nog een beetje geheim blijven. Maar als u het onder ons houdt, wil ik vast een tipje van de sluier oplichten.

Zo zullen mensen in het paviljoen kunnen zien hoe je algen kweekt en oogst. En wat je vervolgens met die algen kunt doen als voedings- en energiebron. Een andere bezienswaardigheid is de Gezonde Kas. Daarin zal te zien zijn hoe moderne tuinders volautomatisch - en met een minimum aan bestrijdingsmiddelen - planten kunnen beschermen tegen ziekten, schimmels en insecten.

De Floriade is en blijft dus een prachtkans voor de regio, voor Nederland en voor onze tuinbouwsector om zich verder te ontwikkelen. Om nieuwe bedrijvigheid te genereren. Kortom: om ons land een nieuwe economische boost te geven.

Velen van u hebben in de ontwikkelingsfase al aan dat paviljoen bijgedragen. Een aantal van u gaat er nu mee verder in de uitvoeringsfase. Ik wil iedereen die inmiddels heeft bijgedragen aan het Rijkspaviljoen van harte bedanken. En ik wil iedereen die vanaf nu bij uitvoering is betrokken, heel veel succes wensen.

Ton Snellen gaat ons nu een paar mooie plaatjes laten zien. Laten we daarna het contract tekenen.

Dank u wel.