ICT~Office, branchevereniging IT-, Telecom- en Officebedrijven


ICT~Haalbaarheidstoets en ICT~Marktspiegel nu ook door gemeenten in te zetten

24 nov 2011 om 12:29

De ICT~Haalbaarheidstoets en ICT~Marktspiegel kunnen vanaf nu ook door gemeenten gebruikt worden. Beide instrumenten van ICT~Office zijn bedoeld om de kwaliteit van ICT-projecten bij de overheid te verbeteren. Uit een precompetitieve dialoog tussen (een deel van) de overheid en de markt ontstaat een advies, dat aangeeft of het gewenste ICT-project tot een succes kan leiden en hoe de kans op succes vergroot kan worden.

Veranderingen bij gemeenten

Gemeenten zijn continu in beweging. Ze werken bijvoorbeeld steeds vaker met elkaar samen en krijgen meer taken van de landelijke overheid. Ook moeten gemeenten steeds meer aandacht besteden aan het gebruik en beheer van nieuwe landelijke basisregistraties, dit vanwege wettelijke verplichtingen. Bovendien hebben gemeenten constant te maken met onderwerpen als dienstverlening, beveiliging en gebruik van nieuwe (social) media.

Dit heeft automatisch gevolgen voor de ICT-infrastructuur. Om te kunnen voldoen aan de eisen van deze tijd, moeten gemeenten kunnen vertrouwen op goed functionerende ICT-toepassingen. Het is voor gemeenten echter lastig om een helder beeld te krijgen van de eisen, waaraan hun ICT-infrastructuur moet voldoen, en vervolgens een goede aanbesteding uit te schrijven.

Precompetitief advies van de markt

Met de ICT~Haalbaarheidstoets en ICT~Marktspiegel kunnen gemeenten nu in een precompetitief stadium - dus voordat de gemeentelijke ICT-strategie wordt bepaald of de aanbesteding de deur uitgaat hun vraag voorleggen aan de markt en gebruik maken van hun kennis en ervaring. Uit deze dialogen komt een advies naar voren, dat gebruikt kan worden om het ICT-project tot een succes te maken. Dit is van groot belang voor iedereen: voor zowel gemeenten als ICT-bedrijfsleven, maar in de eerste plaats voor de burger.

Meer informatie over de ICT~Haalbaarheidstoets en de ICT~Marktspiegel vindt u op www.haalbaarheidstoets.nl en www.ictmarktspiegel.nl.