D66

donderdag 24 november 2011

D66 verwelkomt uitspraak Europese rechter over internetvrijheid

Het Europees Hof van Justitie heeft vandaag bepaald dat een rechter geen verplichting aan een internetprovider mag opleggen internetverkeer te filteren om auteursrechtinbreuken op te sporen. "Een baanbrekende uitspraak", stelt Europarlementariër Sophie in 't Veld (D66).

"D66 heeft zich in het Europees Parlement jarenlang hard gemaakt tegen allerlei vormen van filtering en het bespieden van internetgebruikers, meestal lijnrecht tegenover de lidstaten. Deze uitspraak is de kroon op die inspanningen." Marietje Schaake, ook Europarlementslid voor D66: "Dit is een grote overwinning voor internetvrijheid en fundamentele rechten in Europa."

Muziekbestanden

In 2004 klaagde SABAM, de Belgische zusterorganisatie van Buma/Stemra, internetprovider Scarlet aan, omdat deze te weinig zou doen om auteursrechtinbreuken via internet te voorkomen. De Belgische rechter was het eens met SABAM dat Scarlet een filteringsysteem moest implementeren, zodat het onmogelijk wordt om inbreukmakende muziekbestanden te downloaden. Scarlet heeft deze uitspraak tot aan het Europees Hof van Justitie aangevochten en vandaag de zaak gewonnen.

Fundamentele rechten

De Europese rechter heeft bepaald dat fundamentele rechten van gebruikers prevaleren boven de belangen van de entertainmentindustrie. " " In het Europees Parlement knok ik steeds voor een internet waar fundamentele privacybescherming van gebruikers prevaleert boven andere belangen", aldus In 't Veld. "Deze uitspraak steunt mijn visie en zal de toon zetten voor toekomstig beleid."

Privacy

Volgens Schaake heeft de rechter een juiste afweging van de belangen gemaakt. "Internet verandert alles, ook het eeuwenoude auteursrechtsysteem. Om een eerlijke vergoeding voor kunsten te waarborgen, moet Europa nu leiderschap tonen om het auteursrecht aan te passen aan de twintigste eeuw." Naast het recht op privacy, prevaleren volgens de rechter ook de fundamentele rechten om informatie te versturen en ontvangen en de vrijheid om zaken te doen boven het auteursrecht. "De rechter heeft een duidelijk signaal gegeven dat de entertainmentindustrie moet innoveren en niet krampachtig moet vasthouden aan oude businessmodellen, omdat dit ten koste gaat van de rechten van hun fans."

Auteursrecht

D66 zal in Nederland en in Europa het initiatief blijven nemen het auteursrecht aan te passen aan de moderne tijd, beloven de Europarlementariërs. In 't Veld voert al een aantal jaren een rechtszaak tegen de Europese Commissie om meer duidelijkheid te verschaffen over ACTA, het internationale en repressieve handhavingsverdrag. Daarnaast organiseert Schaake veel voorlichtings- en bewustmakingscampgnes om Europese politici bij te scholen over de effecten van internet op de samenleving, recht en beleid.