Gemeente Barneveld


Maatregelen in woonwijken om parkeerdruk te verminderen

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten in of nabij vier straten maatregelen door te voeren om problemen als gevolg van de parkeerdrukte verminderen. Het gaat om Nijenbeek en Neerijnen (Barneveld), Molenpark (Voorthuizen) en Van de Craatslaan (Garderen). De maatregelen die nu worden uitgevoerd komen voort uit het uitwerkingsplan dat naar aanleiding van het onderzoek Parkeren in woonwijken is opgesteld.

Oudere wijken zijn ingericht volgens de destijds geldende ontwerpvoorschriften en parkeernormen. In veel wijken is het autobezit en autogebruik zodanig toegenomen dat de parkeerdruk hoger is dan destijds voorzien. Dit leidt soms tot een tekort aan parkeermogelijkheden, tot parkeeroverlast of tot bereikbaarheidsproblemen voor bijvoorbeeld de hulpdiensten.

De gemeenteraad heeft het college gevraagd om een beleidsplan voor parkeren in woonwijken te ontwikkelen. Als eerste stap is een onderzoek naar de parkeerproblemen in oudere wijken uitgevoerd. De resultaten van dit onderzoek zijn in april 2011 aangeboden aan de raad. Hierin werd bevestigd dat de parkeerdruk in een aantal straten weliswaar hoog was, maar dat de mogelijkheden ontbreken om in de openbare ruimte extra parkeerplaatsen aan te leggen. Of dat er op enige loopafstand nog wel voldoende parkeermogelijkheid was. Van een aantal wegen is aangegeven dat zij zullen worden benoemd in een uitwerkingsplan.

Per straat worden de volgende maatregelen voorgesteld in het uitwerkingsplan:

Nijenbeek en Neerijnen (Barneveld)
Nabij zowel Nijenbeek als Neerijnen wordt vooralsnog één parkeerhaven met circa 5 parkeerplaatsen aangelegd. Dit gaat ten koste van een groenstrookje. Indien de werking positief blijkt, dan kunnen in de toekomst meerdere havens aangelegd worden.

Molenpark (Voorthuizen)
In goed overleg met enkele bewoners is afgesproken om de gemeentelijke grond als rijbaan in te richten. De groenstrook kan worden verhard, maar dan als parkeerhaven.

Van de Craatslaan (Garderen)
De gemeente is voornemens om op het smalle gedeelte van de weg een gele onderbroken streep aan te brengen om het reeds geldende parkeerverbod, vanwege de hindersituatie,te benadrukken.

Het college doet een beroep op de bewoners om rekening te houden met de bereikbaarheid voor grote voertuigen van de brandweer en de vuilophaaldienst, ook al is er sprake van een hoge parkeerdruk. Dit betekent soms wat verder lopen naar een vrije parkeerplaats.

Het onderzoek Parkeren in woonwijken vindt u op www.barneveld.nl.