Gemeente Barneveld


Raadsberichten 22 november 2011

De gemeenteraad van Barneveld heeft op dinsdag 22 november 2011 vergaderd. Omdat de nieuwe burgemeester nog moet worden beëdigd en geïnstalleerd, werd de vergadering voorgezeten door de plaatsvervangend voorzitter, de heer G.S. Schotanus. De gemeenteraad besprak verschillende onderwerpen. Hieronder leest u over de belangrijkste besluiten van de raad.

Bestemmingsplan Baron van Nagellstraat VI
De gemeenteraad heeft ingestemd met het Bestemmingsplan Baron van Nagellstraat VI. Dit plan heeft betrekking op de realisering van een pannenkoekenboerderij langs de Baron van Nagellstraat op de plek waar vroeger de boerderij `Holzenbosch' was gevestigd. Deze boerderij is door brand verwoest. Het plan is om deze boerderij te herbouwen en daarin - onder andere - een pannenkoekenrestaurant te vestigen. De gemeenteraad vond het belangrijk om de verkeersontsluiting van dit restaurant goed te regelen. In het bestemmingsplan staat dat er een tijdelijke ontsluiting wordt aangelegd tussen het toekomstige restaurant en de Wikselaarseweg. Op termijn komt er op de Baron van Nagellstraat een nieuwe rotonde om het verkeer van en naar de nieuwe woonwijk Holzenbosch te regelen. Als die voorziening is gerealiseerd, wordt de tijdelijke ontsluiting van het restaurant op de Wikselaarseweg weer opgeheven. De gemeenteraad heeft het college in een motie - die door CDA-fractievoorzitter J. Geurts werd bestempeld als de `Pannenkoekenmotie' - opgedragen om de tijdelijke ontsluiting ook echt tijdelijk te houden.

Structuurvisie kernen Barneveld 2022
De gemeenteraad heeft de Structuurvisie kernen Barneveld 2022 vastgesteld. In de structuurvisie staat hoe de kernen van de gemeente Barneveld zich kunnen ontwikkelen, waar woningbouw wordt gerealiseerd en waar bedrijventerreinen worden ontwikkeld. De gemeenteraad heeft het college op twee punten een opdracht meegegeven:

Onderzoek naar de aanleg van een doorgetrokken rondweg vanaf de Scherpenzeelseweg
Een meerderheid van de gemeenteraad (CDA, Pro'98, ChristenUnie en Burger Initiatief) stemde voor een motie van Pro'98 om te onderzoeken in hoeverre een gedeeltelijke oostelijke omleiding om Barneveld (door een verbinding te maken van de Valkseweg/Hessenweg tot de Scherpenzeelseweg) technisch en financieel zo spoedig mogelijk kan worden gerealiseerd. Het college van B&W was hier geen voorstander van, omdat op voorhand al duidelijk is dat zo'n oostelijke omleiding om Barneveld veel geld kost. Het gaat hierbij om het opwaarderen van de toekomstige wijkontsluitingsweg van Veller II, zoals die nu in het bestemmingsplan Veller II is ingetekend. De gemeente wil deze weg op de lange termijn opwaarderen tot een (provinciale?) rondweg, die via de Valkseweg en de Wesselseweg bij het toekomstige bedrijventerrein Harselaar-Zuid uitkomt. De motie van Pro'98 draagt het college op om nu al te onderzoeken of het gedeelte tussen de Scherpenzeelseweg en de Valkseweg/Hessenweg al eerder kan worden aangelegd.

Visie voor het `werklandschap' in Voorthuizen
In de Structuurvisie kernen Barneveld 2022 staat dat voor het gebied tussen de Verbindingsweg, de Baron van Nagellstraat en de Hoofdstraat in Voorthuizen een werklandschap wordt ontwikkeld. In zo'n werklandschap gaan wonen, werken en groen samen. De gemeenteraad wil graag van het college weten wat precies onder zo'n werklandschap wordt verstaan en heeft, unaniem, het college gevraagd om voor dit gebied met een uitgewerkte visie te komen.