Gemeente Stichtse Vecht

Nieuws

Stichtse Vecht toont haar buitenplaatsen

Gemeente Stichtse Vecht behoort tot de gemeenten met het grootste aantal buitenplaatsen van Nederland en daar is zij trots op. Daarom doet de gemeente mee aan het Jaar van de Historische Buitenplaatsen dat in 2012 gehouden wordt. Iedereen kan dan kennismaken met de culturele rijkdom en schoonheid van onze gemeente. Inwoners en organisaties zijn hard aan het werk om een programma samen te stellen dat Stichtse Vecht echt op de kaart zet.

Onze gemeente telt vele schitterende buitenplaatsen langs de rivier de Vecht en nog een aantal langs de Angstel. De buitenplaatsen zijn zo gebouwd dat ze vanaf de Vecht en de Angstel bewonderd kunnen worden. In de Gouden Eeuw lieten veel rijke Amsterdammers eenbuitenplaats langs de Vecht bouwen. Zo verruilden zij de stad voor een aangename, landelijke omgeving. Deze buitenplaatsen waren voor de eigenaren zowel belegging als bron van ontspanning en vermaak, en tegelijkertijd ook een symbool van hun status. De omliggende tuinen en parken zijn onlosmakelijk verbonden met de buitenplaats, waarin vaak ook nog een koetshuis, oranjerie of theekoepel aanwezig is. Gemeente Stichtse Vecht telt maar liefst 72 buitenplaatsen.

Onderscheidend programma

In heel Nederland wordt het Jaar van de Historische Buitenplaatsen gevierd. Het overkoepelende programma wordt georganiseerd door de Stichting Themajaar Historische Buitenplaats 2012. In Stichtse Vecht werkt de gemeente samen met de provincie Utrecht, allerlei organisaties, verenigingen en inwoners aan een eigen, aansprekend en onderscheidend programma. Om een goed programma te ontwikkelen is op 6 oktober jl. een brainstormgroep bijeengekomen. Onder leiding van waarnemend burgemeester Mirjam van 't Veld en wethouder Cultuur Gera Helling hebben inwoners en organisaties die actief zijn op het gebied van cultureel erfgoed en promotie een aantal innovatieve en creatieve ideeën bedacht. Een speciale trekkersgroep van inwoners, ondernemers en organisaties is daar op 1 november verder mee aan de slag gegaan. Deze groep werkt aan een concreet programma. Gemeente Stichtse Vecht ondersteunt, stimuleert en faciliteert de lokale initiatieven.

Waarnemend burgemeester Mirjam Van 't Veld: "De buitenplaatsen zijn kenmerkend voor onze gemeente en symboliseren onze waarde. Stichtse Vecht wordt niet voor niets `het buiten van de Randstad' genoemd. Het is fijn om te zien dat zoveel inwoners zich hierbij betrokken voelen en zich willen inzetten om van het Jaar van de Historische Buitenplaatsen voor Stichtse Vecht een uniek evenement te maken. Zowel voor onze eigen inwoners als voor mensen van buiten valt er in het themajaar veel te genieten en te ontdekken in Stichtse Vecht."

Programma-idee wordt uitgewerkt

Het college van burgemeester en wethouders heeft inmiddels besloten dat het programma zal bestaan uit twee delen:

* een voorjaarsprogramma dat gericht is op publieksactiviteiten en lokale intiatieven;

* een najaarsprogramma, met een lichtjesroute langs de buitenplaatsen en een bijzonder spektakel. De lichtjesroute verbindt de buitenplaatsen die op een prachtige manier `in the picture' worden gezet. De route wordt gekoppeld aan allerlei activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan een bootjeskaravaan, kunstprojecten, een puzzeltocht, theater op locatie, openstelling van tuinen etc.

Wethouder Cultuur en Monumenten Gera Helling is enthousiast over de opzet. "De Vecht is de verbindende schakel waar onze buitenplaatsen op gericht zijn. Het programma-idee past goed bij de karakteristieken en schaal van de gemeente. Het wordt een bijzonder evenement." Op dit moment zijn inwoners en organisaties bezig om het programma concreet in te vullen. Hou de komende tijd de gemeentepagina en deze website in de gaten voor meer informatie.