Gemeente Hilvarenbeek


Geen onregelmatigheden in kwestie Bosscheweg, Biest-Houtakker

BING rondt onderzoek af
Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) heeft vastgesteld dat de heer Vingerhoets in de kwestie rond de planontwikkeling aan de Bosscheweg in Biest-Houtakker tijdig de juiste maatregelen heeft getroffen en er geen sprake is geweest van belangenverstrengeling of van bevoordeling van privébelang.

Op 28 mei 2011 publiceerde het Brabants Dagblad een aantal artikelen over de bezwaren van de familie Vingerhoets - de heer Vingerhoets is ambtenaar van de gemeente Hilvarenbeek -, tegen een bouwproject aan de Bosscheweg in Biest-Houtakker. In deze berichten wordt de suggestie gewekt dat er sprake is van belangenverstrengeling en ambtsmisbruik.

Het college heeft op geen enkel moment getwijfeld aan de integriteit van de betrokken medewerker. De heer Vingerhoets heeft duidelijk kenbaar gemaakt dat hij een privébelang had bij de planontwikkeling aan de Bosscheweg. Hij heeft de gemeente laten weten dat hij geen betrokkenheid wilde hebben bij dit dossier om zijn privébelang gescheiden te houden van zijn werk als ambtenaar bij de gemeente. Om elke mogelijke twijfel bij anderen weg te nemen, heeft het college BING opdracht gegeven een feitenonderzoek te doen.

BING heeft onderzocht of er sprake is van belangenverstrengeling en of de betrokken ambtenaar zich op enige wijze heeft bemoeid met de (ruimtelijke) procedures voor het project aan de Bosscheweg en de behandeling van het verzoek voor een extra bouwkavel op zijn perceel dat woonstichting Leystromen op 14 februari 2011 naar het college stuurde.

Begin november 2011 ontving het college het eindrapport van BING. Conclusie van BING is dat er geen sprake is van belangenverstrengeling en dat niet is gebleken dat betrokkene bemoeienis heeft gehad met besluitvorming waar hij privé een belang bij had. Er is weliswaar sprake van een situatie waarbij belangen samenlopen maar betrokkene heeft de juiste maatregelen genomen zodat dit niet leidde tot belangenverstrengeling.
BING schrijft verder dat haar bevindingen niet het beeld bevestigen dat betrokkene in zijn bezwaarprocedure uit was op financieel voordeel. Dit beeld kon bij derden ontstaan door berichtgeving in de media.

Alle betrokkenen zijn geïnformeerd over de uitkomsten van het onderzoek.

Â

Te downloaden:

* Feitenonderzoek naar handelen ambtenaar.pdf
Zie het origineel