Rijksoverheid


24 november 2011

Vragen van het lid Jadnanansing (PvdA) over premasters

Hierbij zend ik u het antwoord op de vragen van het lid Jadnanansing (PvdA) over premasters. De vragen werden mij toegezonden bij uw bovenaangehaalde brief met kenmerk 2011Z21812. De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Halbe Zijlstra



Antwoorden op de schriftelijke vragen van het Kamerlid Jadnanansing (PvdA) van de Tweede Kamer der Staten-Generaal aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over premasters (Ingezonden 3 november 2011, kenmerk 2011Z21812)


1 Bent u bekend met het voornemen van de Vrije Universiteit te Amsterdam om geen premasterprogramma's meer aan te bieden? 1) Antwoord Ik ken het artikel in Ad Valvas van 27 oktober 2011 waarin gesuggereerd wordt dat de Vrije Universiteit (VU) te Amsterdam premasters gaat afschaffen. Dit is echter niet juist. De VU biedt hbo-studenten die een master aan de VU willen volgen drie manieren om in te stromen: vakken in een bacheloropleiding volgen, eventueel met vrijstellingen direct instromen als de opleidingen volledig op elkaar aansluiten en een premaster volgen. Per 1 september 2012 geldt bij de VU dat premasters van maximaal 30 ECTS zijn te volgen tegen een collegegeld ter hoogte van het wettelijk collegegeld. Als er meer modules gevolgd moeten worden dan 30 ECTS is dat op basis van contractonderwijs met de daarvoor door de VU vastgestelde tarieven. 2 Zijn er meer instellingen met soortgelijke voornemens? Antwoord Ik beschik niet over informatie dat universiteiten van plan zijn om te stoppen met het aanbieden van premasters. Ook de VU blijft premasters aanbieden. 3 Wat betekent dit voor de kosten die een hbo'er moet maken om een master te kunnen volgen? Antwoord In het algemeen vind ik dat universiteiten geen financiële belemmeringen voor studenten moeten opwerpen voor de doorstroom van hbo-bachelor naar womaster, maar ik vind ook dat er grenzen zijn aan de lengte van schakelprogramma's die tegen de hoogte van het wettelijk collegegeld worden aangeboden. Ik maak een onderscheid in drie soorten doorstroomtrajecten: - doorstroomtrajecten in het hbo die in samenwerking tussen hogeschool en universiteit worden vorm gegeven. Deze maken veelal directe instroom in de master mogelijk en kosten de student geen extra geld. - korte schakelprogramma's met een duur van maximaal een half jaar (30 ECTS). Ik ga ervan uit dat de universiteiten in die gevallen het instellingscollegegeld ter hoogte van het wettelijk collegegeld vragen conform de bestuurlijke afspraak van 2007 . In de Strategische Agenda hoger onderwijs, onderzoek en wetenschap (Kamerstuk 31 288, nr 194) heb ik aangegeven dat ik wettelijk zal regelen dat studenten premasters van maximaal een half jaar (30 ECTS) tegen wettelijk collegegeld kunnen volgen.

- programma's van meer dan een half jaar (30 ECTS), voor studenten waarvan de bacheloropleiding inhoudelijk niet goed aansluit op de masteropleiding die hij/zij wil volgen. Het is gerechtvaardigd om voor deze trajecten een hogere bijdrage te vragen, omdat zij veel inspanningen van de instellingen vergen. Daarom geldt voor deze programma's het instellingscollegegeld. 4 Deelt u de mening dat het onwenselijk is dat premasters veel duurder worden, omdat het studenten ervan zal weerhouden om verder te studeren? Zo nee, waarom niet? Antwoord Ik beschouw premasters als een programma dat in principe niet langer duurt dan 30 ECTS en tegen de hoogte van het wettelijk collegegeld gevolgd kan worden. Dit zal ik ook wettelijk regelen. Bij "trajecten"van meer dan 30 ECTS is er mijns inziens geen sprake meer van `schakelen' tussen bachelor en master en mogen instellingen dan ook een hoger collegegeld vragen. 5 Bent u bereid met de universiteiten af te spreken dat premasters onder het normale co llegegeld moeten blijven vallen? Zo nee, waarom niet? Antwoord Zie het antwoord op vraag 3.


1) Ad Valvas, 27-10-2011, p.4