Woningstichting Land van Rode


hestia groep en land van rode onderzoeken voordelen fusie

Onderzoek Fusie: Woningvereniging Ubach over Worms, Hestia groep en Land van Rode onderzoeken voordelen fusie
(24 november 2011)
Woningstichting Land van Rode, Woningvereniging Ubach over Worms en Woonmaatschappij Hestia groep zijn een onderzoek gestart naar de meerwaarde van fusie. De drie directeur-bestuurders ondertekenden hiertoe op donderdag 24 november een intentieverklaring. De drie corporaties zijn actief in de gemeenten Kerkrade en Landgraaf en denken de volkshuisvestelijke opgaven beter aan te kunnen wanneer zij hun krachten bundelen. In een onderzoek willen zij dat aantonen. Als de fusie doorgaat, ontstaat in Parkstad Limburg een nieuwe sterke woningcorporatie met ruim 10.000 woningen en ruim 100 medewerkers.

Gezamenlijke uitdaging
Jack Vinken van Hestia groep: Wij hebben het initiatief genomen richting Land van Rode en Ubach over Worms, corporaties die net als wij van oudsher actief zijn in Landgraaf en Kerkrade en veel aandacht hebben voor mensen in de wijk. De nieuwe verhoudingen tussen overheid en de corporatiesector, de bezuinigingen en het krimpvraagstuk hebben tot gevolg dat van ons als corporaties veel wordt gevraagd in financiële en organisatorische zin. Alle drie de corporaties zijn financieel gezond en presteren volgens het onafhankelijk Kwaliteitscentrum Woningcorporaties KWH prima. Dat willen we zo houden. Fusie maakt het mogelijk onze krachten te bundelen en de investeringskracht professioneel in te zetten op die plaatsen waar dat het meest nodig is.
Een daadkrachtige, proactieve fusiecorporatie kan het verschil maken voor onze klanten in Landgraaf en Kerkrade en daarmee de vitaliteit van Parkstad verbeteren. Daar gaan we voor!

Leefbaarheid
Ger Logister van Land van Rode voegt toe: Van corporaties wordt niet alleen de zorg voor voldoende kwalitatieve en bereikbare woningen verwacht, maar ook het investeren in leefbaarheid en maatschappelijk vastgoed. Wanneer we de handen ineen slaan kunnen we deze opgaven nu en in de toekomst beter aan. Samenwerken met Hestia groep en Ubach over Worms is een vanzelfsprekende keuze. Ook nu al werken we op verschillende terreinen samen. Schaalvergroting en verdere professionalisering zijn enerzijds nodig om onze ambities ook in de toekomst te kunnen waarmaken en bieden anderzijds kansen voor onze medewerkers om hun talenten nog beter in te zetten.

Meer keuze voor (toekomstige) huurders
Marjo Vankan van Ubach over Worms: Ook wij zien de toegevoegde waarde van fusie. Juist voor onze huurders. Samen kunnen we de dienstverlening aan onze klanten verbeteren en het woningaanbod beter afstemmen op onze (toekomstige) huurders. Onze wortels en onze toekomst liggen in deze omgeving. Wij vinden het belangrijk dat bewoners prettig wonen, zich thuis voelen in hun wijk en zich verantwoordelijk voelen voor hun woonomgeving.
Door schaalvergroting neemt de ontwikkelkracht en slagkracht op bestuurlijk niveau toe en kunnen we een stevige speler in dit krimpgebied zijn. En dat is hard nodig.

Resultaten onderzoek
Adviesbureau Atrivé begeleidt het onderzoek en adviseert over de fusie. De uitkomsten van het onderzoek zijn in april 2012 bekend. Behalve de gevolgen op financieel en organisatorisch terrein worden onder andere ook de gevolgen voor bewoners en medewerkers onderzocht. Belanghouders, zoals de huurdersorganisaties, worden bij het onderzoek betrokken. Als de onderzoeksresultaten positief zijn, en inderdaad tot fusie wordt besloten, wordt de procedure daarvoor in gang gezet. Zo is bijvoorbeeld een positief advies van beide gemeenten nodig en is toestemming vereist van de minister van Binnenlandse Zaken. De vroegst mogelijke datum dat de fusie een feit zou kunnen zijn, is 1-1-2013.