ChristenUnie




ChristenUnie: de student Bleker wist het beter

donderdag 24 november 2011 11:18 De ChristenUnie vindt de bezuinigingen van staatssecretaris Bleker op natuur ondoordacht. Tweede Kamerlid Esmé Wiegman ergert zich aan de wijze waarop de staatssecretaris omgaat met andere overheden en hen dreigt met een noodwet als zij hun verzet niet opgeven. Wiegman: ,,De student Bleker schreef in zijn proefschrift `Na(ar) goed overleg' dat `machtige overlegdeelnemers zich aan normen en regels moeten houden en dat het overlegproces `gewaltfrei' dient te zijn: het is niet toegestaan met sancties te dreigen, gebruik te maken van verschillen in macht en invloed, enzovoort'. De staatsecretaris Bleker lapt alle beginselen van een betrouwbare overheid aan zijn laars."

De ChristenUnie presenteert tijdens het natuurdebat een actieplan waarin voorstellen staan hoe bezuinigingen kunnen worden gerealiseerd met behoud van natuur en op welke het ontstane financieringsgat kan worden opgevuld. Volgens de ChristenUnie gaan economie en ecologie uitstekend samen. Huizen bijvoorbeeld in de buurt van natuur zijn meer waard dan huizen zonder een mooi stukje groen voor de deur. Wiegman vindt dat het hoog tijd wordt dat het kabinet aan het werk gaat met de vele initiatieven die er zijn voor een goede samenwerking van landschap, natuur en economie vooral op regionale schaal.

De geplande bezuinigingen staan de wensen van natuurbeheerders in de weg vindt Wiegman. Bedrijven, zoals in Wiedense veld, die innoveren of hun bedrijfstype omschakelen in het kader van een goede kwaliteit van Natura 2000 gebieden moeten daar waar nodig ondersteuning in kunnen krijgen. Zowel financieel als niet-financieel. Bedrijven die verplaatst moeten worden zijn gebaat bij snel handelen van de overheid, een goede prijs en actieve ondersteuning in hervestiging. De ChristenUnie doet hiervoor voorstellen in het actieplan.

,,Het accent zal komen te liggen op het beheer van bestaande natuur. Dat betekent dat de nadruk ligt op langdurige investeringen met minder in het oog springende resultaten. Daarom moet breder worden gekeken dan alleen naar directe betalingen voor speciale projecten in ruil voor `groene' naamsbekendheid en promotie. Betrokkenheid van de overheid is essentieel om een project van de grond te krijgen, zoals in het geval van de rietsnijders in het natuurgebied Weerribben - Wieden. Subsidiestop zet het samenwerkingsverband tussen ondernemers en natuur op het spel terwijl de rietsnijders als ondernemers wel bijdragen aan het beheer van het landschap. Een voorbeeld van kortzichtig en ondoordacht beleid." aldus Wiegman.

De ChristenUnie stelt voor optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden die het bedrijfsleven en decentrale overheden bieden. ,,De voorbeelden zijn er waar er door diverse partijen samengewerkt wordt en het beheer overgedragen aan de lokale partijen en bevolking. Samenwerking tussen verschillende partijen is hierbij van groot belang. Door bedrijven te betrekken bij natuurprojecten kunnen speciale wensen van natuurbeheerders mogelijk worden gemaakt. Meerdere bedrijven gaan aan de slag in de natuur tijdens bijvoorbeeld bedrijfsuitjes en teambuildings. Wij willen ook dat het mogelijk wordt dat het bedrijfsleven (eenmalig) financieel aan een project bij kan dragen." aldus Wiegman.