CNV Vakmensen


"Cao-ontduiking heeft even niet de aandacht"

24 november 2011
"Het ontduiken van de cao heeft even niet de aandacht, zo lijkt het." Bestuurder Arthur Bot van CNV Vakmensen vindt de houding van de werkgeversorganisatie VOBN in de betonmortelindustrie heel vreemd. "Een van de ondernemingen in die branche, de Goudse betoncentrale, ontduikt gewoon de cao en de VOBN geeft niet thuis. Zou dat wellicht komen omdat daar in Gouda nou precies gebeurt wat de VOBN lange tijd in de cao wilde fietsen, maar niet gedaan kreeg?"

Arthur Bot vindt de gang van zaken bij de VOBN onbegrijpelijk: "Nota bene. Nog vóór de zomervakantie heeft dit alles geleid tot stakingen en werkonderbrekingen in het hele land. De tijd-voor-tijdregeling zou en moest er niet komen in de nieuwe betonmortel-cao. Ons verzet slaagde, en in september konden we alsnog een cao-akkoord ondertekenen met z'n allen. Is die handtekening dan dus niets waard? Die zou toch moeten kunnen bogen op wederzijds vertrouwen?"

Bot vervolgt: "Want nu is dat bedrijf in Gouda gewoon doende om de leegloopuren - als er weinig te doen is op de centrale - over de rug van de werknemers weg te werken. Mensen worden verplicht uit te roosteren en vervolgens te komen opdraven als het werk zich weer aan dient. Het is de werkgever die aan de touwtjes trekt. Het personeel mag z'n eigen vrije tijd te grabbel gooien. Welnu, zo gaan die dingen dus niet. Het betreft hier een regulier ondernemersriscio. Dat kan en mag je niet bij werknemers neerleggen."

Bot is extra geraakt omdat dit Goudse bedrijf in de werkgeversdelegatie zat ten tijde van de (moeizame) cao-onderhandelingen. "Het kan dus niet gaan om een gevalletje wist-ik-niet en/of
ik-snap-de-uitleg-van-dit-cao-artikel-niet. Deze onderneming weet van de hoed en de rand. Het ontduiken gebeurt dus heel bewust."

Arthur Bot voert binnenkort overleg met de leden op de Goudse betoncentrale over de te nemen stappen.