Politiebond ACP

ACP: `Uitstel NP funest voor politieorganisatie'

De Eerste Kamer heeft gisteren (woensdag 23 november) aan minister Opstelten laten weten dat het niet gaat lukken om het wetsvoorstel voor de Nationale Politie voor het eind van dit jaar te behandelen. Dit betekent dat de invoering van de NP vertraging oploopt. De ACP betreurt dit. "Uitstel is funest voor de politieorganisatie. Het levert veel onduidelijkheid en onzekerheid op voor politiemensen. Daar is niemand bij gebaat", aldus ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp.

"Zorgvuldigheid en kwaliteit gaan uiteraard voor snelheid. Dit neemt niet weg dat politiemensen nu onnodig opgezadeld worden met uitstel van een belangrijke wijziging die consequenties heeft voor de hele organisatie. Je kunt politiemensen niet nog langer in onzekerheid houden over hun toekomst. Dit heeft een enorme impact op collega's. Het wordt hoog tijd dat er knopen worden doorgehakt. Een goede behandeling van de Politiewet is belangrijk, maar door uitstel ontstaat een ongewenste situatie."

Onduidelijkheid

De ACP wil benadrukken dat bepaalde onderdelen uit de Politiewet en het ontwerpplan Nationale Politie al worden ontwikkeld in concrete uitvoeringsplannen. Als de wet door politieke besluitvorming structureel moet worden aangepast, heeft dat consequenties voor deze plannen. Met als gevolg dat de onzekerheid nog meer toeneemt. Daarnaast dreigt de ontwikkeling van de politieorganisatie op deze manier tot stilstand te komen. De onduidelijkheid over de nieuwe organisatie en het feit dat er geen beslissingen (kunnen) worden genomen, is bovendien niet alleen slecht voor politiemensen en de politieorganisatie. Ook de samenleving heeft belang bij een soepele realisatie van de Nationale Politie.

Tweede Kamer

De ACP heeft in een eerder stadium al aangegeven dat het van groot belang is dat de uitvoering van de nieuwe Politiewet doorgaat zoals gepland. Zie daarvoor het gerelateerde nieuws onderaan dit artikel. Maandag 28 november zal de Tweede Kamer zich buigen over het wetsvoorstel voor de Nationale Politie.

---