Essent

essent

Spectaculair transport: 65 meter lange vrachtwagen brengt mega-transformator naar centrale

Door de dichte mist duurde het langer dan gepland, maar gisterenavond arriveerde dan toch, op een enorme vrachtwagen, één van de twee transformatoren van de energiecentrale van RWE/Essent in de Eemshaven. Transformator

Het zicht moest meer dan 200 meter zijn voordat het transportbedrijf de tocht met het indrukwekkende gevaarte kon uitvoeren. De transformator zelf weegt 420 ton en werd vervoerd op een 65 meter lange vrachtwagen van in totaal 560 ton.

Een dezer dagen krijgt de transformator zijn definitieve plek in blok B van de in aanbouw zijnde centrale. De centrale (1.600 megawatt) bestaat uit twee blokken (A en B) van elk 800 megawatt. De transformator is een essentieel onderdeel. De transformator zet 27 KV (kilovolt) aan opgewekte energie aan de generatorzijde om in 380-400 KV. Deze spanning wordt over het elektriciteitsnet getransporteerd, waarna de spanning verder omlaag wordt gebracht totdat de juiste spanning is bereikt, die uit de stopcontacten komt.

RWE/Essent zet met de komst van deze transformator een belangrijke stap in de bouw van de centrale. De hypermoderne energiecentrale, die op biomassa en poederkool zal draaien, moet eind 2013/begin 2014 gereed zijn. De centrale kan dan 2,5 miljoen huishoudens in Nederland voorzien van betrouwbare én groene stroom. Omdat de centrale 15 procent (op massabasis) biomassa kan meestoken en zeer efficiënt is, wordt de eenheid - samen met Essentâs Amercentrale in Geertruidenberg - de grootste energiecentrale voor de productie van duurzame energie in Nederland.