Landelijke Studenten Vakbond


Plannen universiteiten beperken toegankelijkheid en keuzevrijheid hoger onderwijs

Persreactie LSVb: Plannen universiteiten beperken toegankelijkheid en keuzevrijheid hoger onderwijs

Utrecht 24 november 2011 - Op de website van Mare, het Leids Universitair Weekblad, is woensdag te lezen dat universiteiten de instroom van nieuwe studenten willen beperken. De universiteiten dringen zo de onderwijsuitgaven terug door minder studenten toe te laten. Universiteiten kiezen hiermee voor de makkelijke oplossing om te voldoen aan de bezuinigingswens vanuit Den Haag.

Hoewel er inderdaad te weinig geïnvesteerd wordt vanuit de overheid zijn het invoeren van een fixus en selectie niet de juiste oplossingen om kwalitatief onderwijs te blijven bieden. Studenten kunnen dan langer niet zelf kiezen voor een bepaalde studie. Door het beperken van de instroom neemt de toegankelijkheid van het hoger onderwijs af en hebben studenten minder keuzevrijheid.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) roept de universiteiten dan ook om samen met studenten na te denken over betere alternatieven, zoals vrijblijvende studiekeuzegesprekken en betere voorlichting. "Laten we samen nadenken over de beste oplossing, in plaats van te kiezen voor de makkelijke weg", aldus Pascal ten Have, voorzitter van de LSVb.