Nieuw-Vlaamse Alliantie




Het duurt een eeuwigheid om een PAB-budget te krijgen

klok 24 november 2011

Een antwoord op een schriftelijke vraag (zie bijlage) leert Helga Stevens, Vlaams parlementslid voor de N-VA, dat mensen en kinderen met een beperking die een persoonlijk assistentiebudget (PAB) hebben aangevraagd, daarop letterlijk jarenlang moeten wachten. "Dit is ongehoord", aldus Stevens.

Het antwoord bevestigt helaas de vermoedens van mensen die vertrouwd zijn met het dossier. De gemiddelde wachttijd voor het verkrijgen van een PAB bedraagt maar liefst 7 jaar voor personen die een lage, matige of zware ondersteuningsnood hebben. Bij minderjarigen is dat 4,5 jaar. Dit is onaanvaardbaar lang. Enkel voor de mensen met de allerzwaarste ondersteuningsnood ziet het plaatje er iets "rooskleuriger" uit omdat zij prioritair worden geholpen. Bij die groep is de gemiddelde wachttijd 2 jaar en 8 maanden voor meerderjarigen en 2 jaar 5 maanden voor minderjarigen.

De cijfers gaan in tegen het VN-verdrag voor de Rechten van Personen met een Handicap, dat mee door Vlaanderen geratificeerd werd. In artikel 19 van dat Verdrag wordt het recht op ondersteuning genoemd als een basisrecht om te kunnen participeren aan de samenleving. Persoonlijke assistentie wordt expliciet genoemd, juist omwille van de mogelijkheden die het biedt om thuis te blijven wonen en om deel te nemen aan de verschillende aspecten van het leven.

Vlaams parlementslid Stevens reageert: "In het licht van bovenstaande informatie doe ik een oproep aan Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, om de invulling van het beschikbare budget te evalueren en op basis daarvan meer PAB-aanvragen in te willigen. Hierbij dient hij ook rekening te houden met aanvragers die een lichtere zorgvraag hebben. Want juist deze personen met een beperking kunnen goedkoper ondersteund worden via PAB terwijl ze toch een betere kwaliteit van bestaan ervaren tegenover (semi)-residentiële zorg."

Bovendien zal op 2 december 2011 de PAB-wachtlijst 'ingevoegd' worden in de Centrale Registratie van Zorgvragen (CRZ) terwijl die laatste zelf kreunt onder het grote aantal aanvragen. PAB-aanvragers riskeren dus van de regen in de drop te belanden. Daarom pleit Stevens ervoor om de oorspronkelijke datum van aanvraag op de PAB-wachtlijst mee te nemen naar de CRZ. "Anders kan niet meer in kaart gebracht worden hoe het staat met het recht op persoonlijke assistentie. Dat is problematisch voor de monitoring van artikel 19 van het VN-Verdrag", aldus Stevens. "Over 4 jaar moet België weer een verslag afleveren aan de Verenigde Naties. Tegen dan willen we kunnen zien of we nu vooruitgaan of achteruitgaan op vlak van de mensenrechten van personen met een handicap." Bijlage: application/pdf icon antwoord_schriftelijke_vraag_helga_stevens.pdf Auteur(s): Helga Stevens, Vlaams parlementslid, Vertegenwoordiger van de Vlaamse Gemeenschap in de Senaat Contactinfo:

Jeroen Overmeer, partijwoordvoerder E-post: jeroen.overmeer@n-va.be