Kamer van Koophandel

KvK Brabant ondersteunt centrummanagement Best

donderdag 24 november 2011

Best is hard op weg om via centrummanagement het centrum aantrekkelijker te maken. Ondernemers, vastgoedeigenaren en gemeente hebben elkaar gevonden in Centrummanagement Best om de ambities te realiseren. De Kamer van Koophandel Brabant ondersteunt dit streven met de toekenning van de tweede bijdrage uit de Stimuleringsregeling Centrummanagement Brabant. Centrummanagement Best, vertegenwoordigd door Jos van Alphen, en wethouder Antoine Walraven ontvingen uit handen van Sander van Kuijck, Kamer van Koophandel Brabant, de bijbehorende cheque van 10.000 euro.

Eerder in 2009 ontving Best de eerste stimuleringbijdrage. Die is ingezet om een beleids- en een ondernemingsplan op te stellen om centrummanagement te starten. Gezamenlijk zijn ambities, doelstellingen en prioriteiten benoemd. En zijn de organisatiestructuur, activiteitenplan, begroting en financiering nader uitgewerkt. Inmiddels heeft Best een eigen centrummanager. In Centrummanagement Best zijn vertegenwoordigd ondernemersvereniging MKB Best, culturele instellingen, horeca en vastgoedeigenaren en de gemeente. Het gemeenschappelijke doel is het huidige centrum aantrekkelijk houden en het waar mogelijk nog aantrekkelijker te maken zodat de consument vaker komt, langer blijft en meer besteedt.

Met de tweede stimuleringsbijdrage wil Centrummanagement Best aan de slag met de in het ondernemingsplan beschreven activiteiten en projecten. Er moet een ondernemersfonds komen waardoor er voldoende middelen vanuit de ondernemers beschikbaar komen om gezamenlijk collectieve activiteiten te financieren. Met een verplichte collectieve heffing verdwijnt tevens het probleem van de freeriders. Iedereen die mee profiteert van centrumactiviteiten, betaalt immers ook mee. Een ruime meerderheid (83%) van de ondernemers in het centrum van Best heeft onlangs voor de invoering van de reclamebelasting gestemd. Ook de gemeente is warm voorstander van centrummanagement en stelt financiele middelen ter beschikbaar om te helpen de plannen te realiseren.

De uitreiking van de cheque vond plaats dinsdagavond 22 november in het Biobest Theater. De cheque is onderdeel van een regeling waarbij de KvK naast geld ook inhoudelijke ondersteuning biedt voor de verdere professionalisering van centrummanagement.
Programma Centrummanagement Brabant

Centrummanagement moet leiden tot krachtige en aantrekkelijke winkelcentra. De KvK vindt goed functionerende dorps- en stadscentra belangrijk voor het lokale en regionale vestigingsklimaat en wil daar een actieve bijdrage aan leveren. Het Programma Centrummanagement bestaat onder meer uit themabijeenkomsten, een handboek en de stimuleringsregeling Centrummanagement. De stimuleringsregeling is bedoeld voor lokale organisaties, winkeliers- en ondernemersverenigingen, en lokaal gedragen initiatiefgroepen. Deze organisaties moeten zelf minimaal 2.000 euro bijdragen aan centrummanagement. Bijna 40 initiatieven in Asten, Best, Boxmeer, Deurne, Drunen, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Goirle, Heesch, Helmond, 's-Hertogenbosch, Laarbeek, Oisterwijk, Oss, Rosmalen, Schijndel, Valkenswaard, Veghel, Veldhoven, Vught en Waalwijk hebben gebruik gemaakt van deze regeling.

Bron: KvK Brabant