Wageningen Universiteit en Researchcentrum

24 nov 2011


Onderdeel: Plant Research International

Eén miljoen euro voor maatschappelijke valorisatie

Het Centre for BioSystems Genomics (CBSG) in Wageningen heeft de Valorisation Award 2011 van het Netherlands Genomics Initiative (NGI) gewonnen. Volgens de jury krijgt CBSG de award voor ââ¦het initiëren van de Reizende DNA labs en de erkenning en waardering die het CBSG had voor de andere deelnemende onderzoekcentra, voor hun betrokkenheid bij de landelijke implementatie van de DNA labsâ. Dankzij de Reizende DNA labs hebben de afgelopen acht jaar ongeveer 100.000 Nederlandse scholieren op hun eigen school in een speciaal practicum kunnen kennismaken met DNA en DNA-onderzoek. CBSG zal de geldprijs grotendeels gebruiken voor het voortzetten en verder uitbouwen van de reizende DNA-labs

Het CBSG is een publiek-private samenwerking van 15 bedrijven en zeven kennisinstellingen, waaronder Wageningen University en Plant Research International, beide onderdeel van Wageningen UR. Het centrum doet onderzoek naar de genetica en de veredeling van de aardappel en tomaat.

Het CBSG startte zoân acht jaar geleden samen met Wageningen University met de Reizende DNA labs, een twee uur durende laboratorium-les voor middelbare scholieren. Vanwege het succes van dat Reizende DNA-lab, is het concept vijf jaar geleden samen met vier andere Nederlandse genomics instituten uitgebouwd tot een nationale activiteit, waarbij scholen kunnen kiezen uit zes verschillende DNA-practica: van planten-DNA tot het DNA van kankercellen. Eind dit jaar zal de honderdduizendste scholier dankzij de mobiele DNA-labs kennismaken met DNA en DNA-onderzoek.

Het CBSG zal de award grotendeels gebruiken voor de het voortzetten en verder uitbouwen van de reizende DNA-labs. CBSG-directeur Robert Hall: âMet het geld gaan we samen met onze huidige partners nieuwe DNA-labs ontwikkelen. Volgend jaar stopt het Netherlands Genomics Initiative, maar wij willen doorgaan met de DNA-labs. Zo willen we nu een mobiel sequencing lab ontwikkelen, waarmee scholieren kunnen nagaan waar een bepaald stukje DNA vandaan komt.â

Het CBSG krijgt de Valorisation Award 2011 ook vanwege de andere activiteiten die het centrum ontplooide om het DNA-onderzoek in de maatschappij zichtbaar te maken, uit te leggen en te gebruiken. Zo heeft het CBSG in 2008, het VN Jaar van de Aardappel, een aantal activiteiten gecoördineerd, waaronder de âHot Potato Tentâ tijdens het bekende Food4You festival, de lancering van âs werelds eerste aardappelijs en de Kinderuniversiteit over het uit aardappels halen van DNA met simpele huis-tuin-en-keukenmaterialen. Daarnaast heeft het centrum het Science Museum Utrecht ondersteund bij het ontwikkelen van de tentoonstelling 'De evolutie draait door'. Dat was de meest succesvolle en best bezochte jaarlijkse tentoonstelling die ooit bij het museum is gehouden.

De NGI Valorisation Award is bedoeld om de overdracht van wetenschappelijke kennis naar het bedrijfsleven en de maatschappij te stimuleren. Met de Valorisation Award van dit jaar, wil NGI specifiek het NGI Genomics Centre belonen dat heeft bewezen excellent te zijn in maatschappelijke valorisatie: het gebruik van onderzoeksresultaten ten voordele van de maatschappij.

De Valorisation Award 2011 is op 22 november uitgereikt tijdens het Life Sciences Momentum, door Godelieve van Heteren (Rotterdam Global Health Initiative), lid van de NGI Valorisation Board.
---

Contact
Erik Toussaint
Hoofd communicatie Plant Sciences Group van Wageningen UR Visitekaartje