Openbaar Ministerie

Cel geëist voor smokkel bijna 1600 kilo hasj en oplichting

24 november 2011 - Arrondissementsparket Haarlem

Het Openbaar Ministerie Haarlem, locatie Schiphol, heeft donderdag vier jaar cel geëist tegen een 57-jarige man uit Zoetermeer voor de invoer van 1468 kilo hennep. De lading werd op Schiphol onderschept. Daarnaast zou hij 133 kilo hebben geprobeerd uit te voeren, zou hij een telefoonaanbieder hebben opgelicht en een computerbedrijf hebben geprobeerd op te lichten.

De Douane op Schiphol stuitte op 24 augustus 2009 op 1468 kilo hennep, die zat verstopt onder een lading aquariumpompen. De vracht was afkomstig uit Bangkok. De man wordt er daarnaast van verdacht dat hij met een medeverdachte 113 kilo hennep heeft geprobeerd te smokkelen via de Rotterdamse haven naar Groot-Brittannië. Op 2 maart 2009 onderschepte de Douane deze lading. De 21-jarige medeverdachte hoorde donderdag voor de uitvoer van deze 113 kilo 240 uur werkstraf en 6 maanden voorwaardelijke celstraf tegen zich eisen.

Het OM verdenkt de Zoetermeerder verder van een oplichting en een poging daartoe. Samen met een medeverdachte werd voor ruim EUR80.000 euro aan mobiele telefoons en abonnementen besteld bij een telefoonaanbieder. Dat gebeurde op naam van een bedrijf dat bijna failliet ging. Door de jaarrekening te manipuleren leek het alsof het bedrijf kredietwaardig was. Bovendien schreven zij bij de Kamer van Koophandel meer werknemers in dan zij hadden. Dit om bij de leverancier van de goederen betrouwbaar over te komen en zodoende meer goederen te kunnen bestellen.

Op eenzelfde wijze werd getracht voor EUR38.000 euro aan computers te bestellen. Deze oplichting is niet voltooid dankzij het optreden van het Cargo-Harc Team, bestaande uit marechaussee, Douane en het rechercheteam van de Belastingdienst FIOD-ECD. Tegen de medeverdachte van de (poging tot) oplichting is 15 maanden cel geëist.

De rechtbank doet op 8 december uitspraak.