Waterschap Brabantse Delta




West- en Midden-Brabantse gemeenten werken samen aan riolering en afvalwaterzuivering

West-Brabantse gemeenten en waterschap Brabantse Delta bezegelen hun samenwerking op het gebied van riolering en afvalwaterzuivering. Samenwerking en afstemming leidt tot minder meerkosten voor burgers en bedrijven

West- en Midden-Brabantse gemeenten en waterschap Brabantse Delta nemen de samenwerking op het gebied van riolering en afvalwater voortvarend ter hand. Op 24 november 2011 hebben de betreffende gemeenten een volgende stap gezet om te komen tot een doelmatiger afvalwaterketen dat moet leiden tot minder meerkosten voor burgers en bedrijven.

Afvalwater op de politieke agenda

In april 2011 hebben rijk, provincies, gemeenten, waterschappen en drinkwaterbedrijven het Bestuursakkoord Water ondertekend. In dit akkoord zijn maatregelen opgenomen om te komen tot een doelmatiger waterbeheer en een duidelijke rolverdeling tussen de verschillende overheden op watergebied. Meer efficiëntie en een nieuwe taakverdeling voor waterveiligheid en de waterketen moeten de stijgende kosten van het waterbeleid de komende jaren tegengaan. De samenwerking tussen gemeenten en waterschappen op het gebied van riolering en afvalwater is daar een uitvloeisel van die in een overeenkomst tussen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Unie van Waterschappen (UVW) is vastgelegd.

Minder meerkosten

Uit onderzoek blijkt dat door het bundelen van kennis en capaciteit binnen de gemeenten en de waterschappen in het rioleringsbeheer landelijk een besparing op de investeringen te realiseren is van EUR 140 miljoen en in het zuiveringsbeheer van EUR 100 miljoen.

Uitwerking voor West- en Midden-Brabant

Binnen de regio Midden- en West-Brabant is de samenwerking gestart onder de aanduiding SWWB. Inmiddels zijn 27 gemeenten en 3 waterschappen betrokken bij dit proces. Het doel hiervan is te komen tot:

* een doelmatiger afvalwaterketen en dus minder meerkosten voor burgers en bedrijven in dit gebied

* het verhogen van de kwaliteit in de afvalwaterketen
* het verminderen van de kwetsbaarheid door het zo doelmatig mogelijk inzetten van deskundig personeel van de samenwerkende partijen.

Overeenkomst

Binnen deze samenwerking hebben de gemeenten Bergen op Zoom, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Steenbergen en Woensdrecht samen met het waterschap op 24 november 2011 een overeenkomst getekend in het kader van het afvalwaterbeheer. In deze overeenkomst spreken de organisaties af dat eind 2012 duidelijk moet zijn hoe in de toekomst de samenwerking op het gebied van afvalwaterzuivering wordt geborgd en welke juridische afspraken hierover worden gemaakt.
* Huub Hieltjes, lid dagelijks bestuur waterschap Brabantse Delta: "In West-Brabant gaan we samen concreet aan de slag. Het gaat om de resultaten niet om bestuurlijke structuren."
* Toine Theunis, wethouder gemeente Roosendaal: "De samenwerking in de afvalwaterketen komt hiermee in een stroomversnelling."


-