Algemene Onderwijsbond

24-11-2011

`Leraren drukker dan luchtverkeersleiders'

Het ziekteverzuim in het speciaal onderwijs is hoog, en kan verder stijgen als de bezuinigingen op passend onderwijs worden doorgevoerd. Dat zegt Hans Lekkerkerk, docent organisatieontwerp bij de Radboud Universiteit Nijmegen.

Het ziekteverzuim onder leraren in het speciaal onderwijs bedraagt zo'n 6 á 7 procent. Dat is ruim twee keer zo hoog als het gemiddelde van hbo-functies in het bedrijfsleven. "Vergeleken met de rest van de beroepsbevolking is het verzuim in het speciaal onderwijs al jarenlang problematisch", zegt Lekkerkerk.

Als de bezuinigingen op passend onderwijs worden doorgevoerd, zal de werkdruk in het speciaal onderwijs nog verder stijgen. Lekkerkerk: "De gevolgen zijn: grotere groepen, meer verschil in niveau, meer gedragsproblemen, meer door de politiek opgelegde verantwoordingsplicht met leerlingvolgsystemen, handelingsplannen en complexere groepsplannen."

Leraren hebben volgens Lekkerkerk ook steeds minder autonomie in hun werk. "En dat is, samen met de hoge werkdruk, een belangrijke oorzaak van ziekteverzuim."

Verder heerst er in het speciaal onderwijs een `volslagen gebrek' aan hersteltijd, zegt Lekkerkerk. "Omdat je als leraar altijd alert bent en er weinig pauzes zijn, hebben leraren het zwaarder dan - bijvoorbeeld - luchtverkeersleiders. Die worden gedurende de dag tenminste nog regelmatig afgelost." (RV)