Waterschap Brabantse Delta



Waterschap Brabantse Delta en gemeente Oosterhout sluiten waterakkoord

Dijkgraaf Joseph Vos (links) en wethouder Jan Peters ondertekenen het Waterakkoord Oosterhout Samenwerken vanuit een integrale visie

Op donderdagmiddag 24 november ondertekenden wethouder Peters van de gemeente Oosterhout en dijkgraaf Vos van waterschap Brabantse Delta een waterakkoord. Het akkoord voorziet in een verregaande samenwerking tussen de beide partijen om te komen tot een doelmatig en samenhangend waterbeheer in de gemeente Oosterhout. Gemeente en waterschap zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het waterbeheer in het bebouwd gebied. De gemeente zamelt het huishoudelijk en bedrijfsafvalwater in, het waterschap zuivert dat water. Daarnaast maken zij samen keuzes over hoe om te gaan met afvloeiend hemelwater, grondwater en oppervlaktewater.

Zuiveringskring Dongemond

Het afvalwater vanuit Oosterhout gaat, samen met afvalwater uit de gemeenten Geertruidenberg en Drimmelen naar de rioolwaterwaterzuivering Dongemond. Voor deze `zuiveringskring' is recent een studie afgerond, waarin de mogelijkheden voor optimalisatie in de afvalwaterketen zijn verkend.

Watervisie

Naar aanleiding van deze studie hebben de gemeente Oosterhout en het waterschap besloten om gezamenlijk met het waterakkoord een integrale watervisie op te stellen. De aanleg van een oostelijke persleiding voor afvalwater rond Oosterhout is hierin een maatregel om capaciteitsproblemen en waterkwaliteitsknelpunten op te lossen. In de integrale watervisie zal de zorg voor grondwater, hemelwater en afvalwater én het oppervlaktewatersysteem nader worden beschouwd. De beschouwing is zowel kwantitatief (voorkomen wateroverlast, bergingsopgave) als kwalitatief (beperken uitstoot van vervuiling naar het water, biologisch gezond water). De watervisie beschrijft ambities en doelen voor de waterketen en het watersysteem binnen de gemeente Oosterhout. Partijen definiëren gezamenlijk maatregelen waarmee tegen de laagst maatschappelijke kosten aan wettelijke verplichtingen wordt voldaan en eventuele knelpunten worden opgelost. Projecten die voortkomen uit de watervisie krijgen een plek in een uitvoeringsprogramma.

-