Boris brengt je bij een baan

Persbericht van ECABO

Boris is de naam van een blindengeleidehond die zijn opleiding heeft afgerond en een passende baan heeft gevonden: zijn baas zelfstandigheid bieden. Boris is nu de mascotte in het 'Boris-project' dat er op is gericht om 400 leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs aan een plek op de arbeidsmarkt te helpen. Kenniscentrum ECABO biedt hulp bij dit traject en heeft zelf ook een werkplek voor een 'Borisstagiair' gecreëerd.

Deborah Schoenmakers van ECABO (regiomanager zuid): "De meeste VSO-scholen hebben weinig contact met het bedrijfsleven en zij weten daardoor niet hoe de beroepen eruitzien en welke mogelijkheden er zijn. ECABO heeft deze contacten en kennis wel. Wij kunnen hen hier goed in ondersteunen. Dit gaat echt vraaggericht. De VSO-school benadert ons met de vraag of wij een stageplek kunnen regelen voor hun leerling."

De leerlingen worden begeleid in het kiezen van een beroep, krijgen een traject op maat aangeboden en worden ondersteund bij het vinden van een werkplek. Om dit te bereiken werken alle 17 kenniscentra en de Stichting Speciaal Onderwijs samen met 13 pilotscholen uit het voortgezet speciaal onderwijs. Dit alles in opdracht van het ministerie van OCW, in het verlengde van de Wet sociale werkvoorziening.

Borisstagiair bij ECABO
Bij de werkorganisatie van ECABO in Amersfoort loopt Kevin stage via het Borisproject. Hij houdt zich bij de facilitaire dienst bezig met de post, het kopieerwerk, het verzamelen van orders en kleine reparaties. Kevin: 'Mijn mentor heeft mij aangemeld voor dit project. Het is geen echte stage waarbij ik beoordeeld word maar het is de bedoeling dat ik werkervaring opdoe, zodat ik hierna een baan kan vinden die bij mij past."

Karsten Sijtsma, de stagebegeleider van Kevin, kan dit beamen. "Voordat we Kevin aannamen hebben we een kennismakingsgesprek gehad. Er was een klik en we hebben besproken wat het werk inhield en wat we van Kevin kunnen verwachten", vertelt Sijtsma. "Kevin is hier een halve dag in de week en in de praktijk blijkt Kevin meer aan te kunnen dan wat uit het gesprek bleek."

Een enthousiaste Schoenmakers: "De VSO-scholen zijn toe nu toe erg tevreden. En ook ons geeft het, hoewel het arbeidsintensief is, veel voldoening. Ook mensen met een beperking hebben recht op een kans op de arbeidsmarkt!"

*

Links:
http://www.ecabo.nl



Razende Robot Reporter