Mainport-Holland 's werelds beste dienstverlener in 2020

Persbericht van VIMS-DFA

Economie kan duurzaam groeien door minder drempels in handelsverkeer

Amsterdam, 24 november 2011 - De Nederlandse economie kan de komende jaren op duurzame wijze groeien als de nadruk komt te liggen op de zakelijke dienstverlening in de technische-, verkeers-, goederen- en financiële sector. Nederland zou zich in 2020 moeten hebben ontwikkeld tot dé wereldwijde 'doorvoerhaven' in deze sectoren: Mainport-Holland.nl.

Om dat doel te bereiken moeten zoveel mogelijk belemmeringen voor het internationale handelsverkeer worden weggenomen. Wetgeving moet op internationaal concurrerende leest zijn geschoeid en de overheid moet ervoor zorgen dat mensen en bedrijven onbeperkt toegang krijgen tot de Nederlandse economie. Mainport-Holland.nl moet als het ware supergeleidend zijn, zodat alle economische stromen er zonder weerstand doorheen kunnen stromen. Daarmee versterkt Nederland niet alleen zijn eigen welvaart, maar draagt het ook bij aan een duurzame groei van de wereldeconomie doordat anderen gebruik kunnen maken van de Nederlandse infrastructuur.

Tot die conclusie kwamen de deelnemers van het eerste symposium dat koepelorganisatie VIMS-DFA van de brancheverenigingen van trustkantoren in Nederland vanmiddag in Hotel Schiphol organiseerde. Op veel van de genoemde terreinen is Nederland nu al een mainport. Met luchthaven Schiphol, de Rotterdamse haven, als Europese gasdistributeur, met zijn wetenschappelijke universiteiten en als vestigingsland voor internationale bedrijven. Om die laatste positie te versterken moet Nederland zijn juridisch-fiscale infrastructuur verder doorontwikkelen en afstemmen op internationale ontwikkelingen

Nederland is zeer in trek als vestigingsplaats voor multinationals, mede vanwege zijn gunstige belastingklimaat. Zij regelen hier hun zaken via trustkantoren waarvan er inmiddels 176 actief zijn (ter vergelijking: in 2006 nog 145). De kantoren bedienen inmiddels ruim 16.000 cliënten.
SEO Economisch Onderzoek maakte tijdens het symposium bekend dat deze bedrijfstak ondanks de economische crisis blijft groeien. De brancheverenigingen van trustkantoren lieten SEO in 2006 ook al onderzoek doen om de economische betekenis van dit soort internationale financiële dienstverlening zichtbaar te maken. Het nieuwe onderzoek toont een groei van de werkgelegenheid van 1700 naar 2200 vaste banen, voornamelijk in hoogwaardige beroepen. Daarnaast zorgt de sector voor 1300 indirecte arbeidsplaatsen onder fiscalisten, advocaten en notarissen. De omzet van de kantoren steeg en de internationale vestigingen leverden de Nederlandse schatkist 1 miljard euro aan belastingen op.
,,Het nieuwe onderzoek heeft opnieuw aangetoond hoe groot de waarde van de trustkantoren voor Nederland is," stelt bestuurslid Hans Leijdesdorff van de VIMS. Volgens hem zorgen de kantoren voor een mooi stuk werkgelegenheid waarbij allerlei topadviseurs worden ingeschakeld. ,,Voor Nederland is het zaak deze tak van sport juist uit te breiden. Met Mainport-Holland.nl proberen we Nederland in de volle breedte van de zakelijke dienstverlening op de kaart te zetten," aldus Leijdesdorff




Razende Robot Reporter