NanoHouse realiseert 2,2 miljoen voor Nanotechnologie en Chemelot

Persbericht van NanoHouse

NanoHouse, de kennismakelaar op het gebied van nanotechnologie, heeft voor 2,2 miljoen euro aan publiek-private gelden binnengehaald voor onderzoek naar nanomaterialen in functionele coatings. De gelden worden besteed aan twee projecten, die worden uitgevoerd door samenwerkingsverbanden van onderzoeksinstituten, bedrijfsleven en onderwijs in het kader van het uit Den Haag afkomstige stimuleringsprogramma RAAK-PRO. Hierdoor worden niet alleen innovaties op het gebied van nanotechnologie gestimuleerd en gerealiseerd. Ook kunnen deze innovaties direct door het bedrijfsleven worden toegepast in producten en kunnen onderwijsinstellingen op basis van dit onderzoek curricula ontwikkelen en de nieuwe kennis delen.

Bij de twee projecten die worden uitgevoerd zijn gerenommeerde partijen betrokken. Zo werken TNO, Zuyd Hogeschool, DWI an der RWTH Aachen en Kriya Materials samen aan het ontwikkelen van UV-absorberende nanodeeltjes voor coatings die de levensduur van producten verlengen. DSM, TNO, Universiteit Sheffield en Fontys Hogeschool werken aan een project om het rendement van o.a. zonnecellen te verhogen door de ontwikkeling, met behulp van nanotechnologie, van een nieuwe, zeer transparante coating. Bij beide projecten zijn ook zes mkb-bedrijven betrokken.

Toegevoegde waarde voor Chemelot en omgeving
De projecten passen naadloos in de focus van Brainport2020. 'Het versterkt innovatie, samenwerking en de werkgelegenheidspositie in Zuidoost-Nederland,' aldus Mark Verheijen, gedeputeerde Economische zaken van de Provincie Limburg.

Rob Ruygrok, kwartiermaker van het Centre of Expertise Chemie op de Chemelot Campus is in zijn nopjes met de subsidie. Het draagt bij aan het creëren van nieuwe technologieën en stelt studenten van Zuyd Hogeschool en Fontys Hogeschool in staat om hightechonderzoek uit te voeren, samen met bedrijfsleven en onderzoeksinstituten.

John Bijsmans (voorzitter NanoHouse) en Bart van den Berg (projectleider NanoHouse) hopen dat meer bedrijven aansluiten bij deze ontwikkelingen en de kansen gaan pakken die nanotechnologie hen te bieden heeft.

Links:
http://www.nanohouse.nl/



Razende Robot Reporter