Rijksvoorlichtingsdienst

Pieter Zevenbergen leidt onderzoekscommissie Otapan

Drs. Pieter Zevenbergen is gevraagd om het voorzitterschap van de externe onderzoekscommissie Otapan op zich te nemen. Dat schrijft staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Daarnaast zullen de leden drs. Ferd Crone en prof.dr. Miel Otto in de onderzoekscommissie plaatsnemen.

Pieter Zevenbergen is momenteel waarnemend burgemeester van Middelharnis. Voordien vervulde hij diverse bestuurlijke functies, waaronder burgemeester van Bergen op Zoom en was hij dijkgraaf van het Hoogheemraadschap Delfland. Van '99 tot 2008 maakte hij deel uit van het College van de Algemene Rekenkamer.

Ferd Crone is momenteel burgemeester van Leeuwarden. Tot 2007 was hij lid van de Tweede Kamer; hij was woordvoerder financiën en electriciteitsmarktbeleid.

De Nederlandse econoom Miel Otto is oud-voorzitter van de Orde van organisatie-kundigen en -adviseurs (Ooa). Hij was organisatieadviseur en directeur bij GITP. Bij De Baak en TIAS doceerde hij over organisatieveranderingsprocessen en hij was (deeltijd) hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

De heer drs. Filip den Eerzamen RO zal de externe onderszoekscomissie als secretaris ondersteunen.

De externe onderzoekscommissie Otapan is door staatssecretaris Atsma ingesteld naar aanleiding van de bevindingen, die het OM eerder dit jaar heeft gedaan inzake de Otapan. Doel van het onderzoek is om vast te stellen of nadere maatregelen noodzakelijk zijn om te voorkomen dat ongewenste verbondenheid en verwevenheid zich in het ministerie van Infrastructuur en Milieu kunnen voordoen.

De onderzoeksvraag zal in nauw overleg met de externe ondezoekscommissie nader worden geformuleerd, waarna de staatssecretaris de Kamer hierover zal informeren.