RAI Vereniging wil Anders naar Betere Mobiliteit

Persbericht van Rai Vereniging

Tijdens de afscheidsbijeenkomst van RAI Vereniging directeur Peter Janssen herhaalde algemeen voorzitter Roelf de Boer het nog maar eens: "Bouwen en benutten is heel goed, maar kan niet zonder beprijzen!"

"Er wordt stevig gebouwd, voor benutten is ook tijd en geld uitgetrokken, maar toch, RAI Vereniging is er van overtuigd dat we er niet onderuit kunnen om ook verder te praten en te denken over de derde 'b', de 'b' van beprijzen." Op die manier bracht Roelf de Boer de visie van RAI Vereniging naar buiten. "Op een andere manier naar betere mobiliteit, dat is waar wij voor staan."

Het 'andere' is dan vooral gelegen in de aanpak: geen grootse politieke plannen, maar op een gedepolitiseerde, praktische manier. Minder complex en stap voor stap. Beprijzen mag vanzelfsprekend niet leiden tot kostenverhoging voor de automobilist.
Wat ook anders zou kunnen is de afschaffing van de vaste autobelastingen. Volledige afschaffing zou mooi zijn en past in de Europese ideeën hierover, maar als volledige afschaffing de invoering van beprijzen blokkeert kan RAI Vereniging leven met zo goed als volledige afschaffing.

De afgelopen maanden is er op initiatief van RAI Vereniging een bijeenkomst gehouden waarin uitgebreid is nagedacht over mobiliteit in de 21ste eeuw. Daarin is aan de orde gekomen wat mensen zouden willen als het om mobiliteit gaat. Hieruit blijkt dat vooral jongeren hun oplossingen voor mobiliteitsvraagstukken veel vaker zoeken in vormen van gebruik naar behoefte. Denk aan autodeel concepten en andere efficiënte ketenoplossingen.

Wat ook belangrijk bleek te zijn: weten hoe lang je reis gaat duren. En aan de hand daarvan je werkdag zo efficiënt mogelijk inrichten. Men wil maximale mogelijkheden voor minimale mobiliteit. Daarin past heel goed een uitwerking van deze ideeën in het project Slim Werken, Slim Reizen van Lodewijk de Waal. Ook het Nationaal Beraad Benutten en Bereikbaarheid (onder voorzitterschap van Pieter Hofstra) is een overleg dat hierin veel kan betekenen. 'Koplopers trekken vaak de kar', was een veelgehoorde uitspraak tijdens de eerder genoemde bijeenkomst, RAI Vereniging wil in dit dossier graag koploper zijn.

*

Links:
http://www.raivereniging.nl



Razende Robot Reporter