Gemeente Dalfsen

Sportvisie

24-11-2011

College van Dalfsen ontwikkelt visie op sport

Nadruk ligt op jeugd en breedtesport

In de raadscommissievergadering van 12 december mag de gemeenteraad van Dalfsen zich buigen over de sportvisie. Het college is van mening dat `sport start bij bewegen' (eveneens de titel van de visie) en wil zich de komende jaren vooral richten op sporten in de breedte. "Want", zo zegt wethouder Maurits von Martels, "sport is meer dan alleen sporten in wedstrijdverband."

Tot voor kort richtte de gemeente Dalfsen zich qua sport voornamelijk op de accommodaties. Er was geen uitgekristalliseerd sportbeleid, enkel een jeugdsportsubsidie. Wethouder Von Martels, verantwoordelijk voor de sport in Dalfsen: "Met de komst van de Missie en Visie Bij Uitstek Dalfsen 2010 - 2020 en de Wet maatschappelijke ondersteuning is het tijd om ook een sportvisie te ontwikkelen. Dat moet de basis zijn oor het voeren van een eigentijds sportbeleid. Elementen die bij een sportvisie horen zijn meedoen, gezondheid, integraal werken en bevorderen van de sociale cohesie."

De visie van het college op het sportbeleid is " Sport start bij bewegen". Sport is meer dan alleen sporten in wedstrijdverband en moet breed worden gezien. De gemeente Dalfsen moet bestaan uit levendige, vitale kernen. Vitale kernen hebben een kwalitatief goed en een toegankelijk aanbod van sportverenigingen, (sport)accommodaties en sportstimuleringsactiviteiten, aansluitend bij de wensen en behoeften van de inwoners. Daarmee levert sport een positieve bijdrage aan een gezonde leefstijl en leefbaarheid in de verschillende kernen in de gemeente. Hierbij ligt de nadruk op de jeugd en richt de gemeente zich vanuit het algemeen belang primair op breedtesport.

De gemeenteraad buigt zich op 12 december over de nota. Met deze visienota bepaalt de raad of en zo ja hoe het sportbeleid de komende jaren verder vorm en inhoud krijgt. Met het bepalen van de visie op het sportbeleid, de uitgangspunten, welke rol de gemeente moet spelen en wat er van verschillende partners wordt verwacht, worden de kaders voor de verdere uitwerking gegeven.