Erasmus Universiteit Rotterdam

President Touré van Mali over Democratiseringsprocessen in Afrika

Lezing bij ISS als onderdeel officieel bezoek

De President van Mali, Amadou Toumani Touré, houdt op vrijdag 30 november 2011 een lezing aan het International Institute of Social Studies(ISS)in Den Haag. Hij gaat daarin uitgebreid in op het democratiseringsproces in Mali en andere Afrikaanse landen en besteedt ook aandacht aan de vrede en veiligheid. Na de lezing beantwoordt Touré vragen uit het publiek.

Touré was in het verleden leider van het 'Transitional Committee', nadat hij met anderen in 1991 succesvol een staatsgreep leidde tegen het militaire regime van Moussa Traoré. De Malinese president organiseerde een aantal conferenties in 1991 die onder meer hebben geleid tot de presidentsverkiezingen in 1992 waarbij Alpha Oumar Konare werd gekozen tot president. Touré zelf was geen kandidaat. In 1991 benoemde Kofi Annan Touré tot speciaal afgezant van de Verenigde Naties in de Centraal Afrikaanse Republiek nadat daar een mislukte staatsgreep was gepleegd. Pas toen Touré zelf afscheid nam van het leger, heeft hij zich kandidaat gesteld voor het presidentschap wat in 2002 leidde tot zijn verkiezing tot president. In 2007 is hij herkozen met een grote meerderheid van de stemmen. President Touré is geen lid van een politieke partij en heeft in zijn regering ministers benoemd vanuit verschillende politieke partijen.

Mali behoort tot de vijftien partnerlanden waarmee Nederland een bilaterale ontwikkelingssamenwerkingsrelatie heeft. De lezing is een onderdeel van het officiële bezoek dat de president en zijn vrouw aan Nederland brengen van dinsdag 29 november tot en met donderdag 1 december 2011. De lezing wordt in het Frans gehouden en simultaan vertaald in het Engels. H.M. Koningin Beatrix zal de lezing bij het ISS bijwonen.