Waarneming levensverwachting CBS in lijn met prognosetafel AG

Persbericht van AG&AI

Utrecht, 24 november 2011

De recente waarneming ten aanzien van de levensverwachting ouderen, die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag 23 november jl. publiceerde, ligt in lijn met de prognose van de levensverwachting die in augustus 2010 door het Actuarieel Genootschap (AG) in haar prognosetafel 2010-2060 is gepubliceerd.

Uit de waarneming van het CBS blijkt dat de zogenoemde korte termijntrend, waar de prognosetafel 2010-2060 van het AG vanuit is gegaan, zich doorzet. De korte termijntrend is de trend die begin deze eeuw is ingezet en een sterkere daling van de sterftekansen laat zien dan in de periode daarvoor.

Pensioenfondsen en verzekeraars dienen voor de berekening van levensverwachtingen van deelnemers (actuele) sterftetabellen te hanteren, zoals die van het AG. Omdat de recente waarneming van het CBS in lijn ligt met de prognosetafel 2010-2060 van het AG, kunnen pensioenfondsen en verzekeraars blijven uitgaan van deze prognosetafel. Naar de mening van het AG hoeven de voorzieningen van de pensioenfondsen en verzekeraars, die al uitgingen van de prognosetafel 2010-2060, naar aanleiding van deze waarneming van het CBS niet verder verzwaard te worden. Ultimo 2011 kan deze prognosetafel dus ook door genoemde financiële instellingen gehanteerd worden.

Onderzoek naar de levensverwachting van nuljarigen en ouderen is volgens het AG een continu proces. Hiertoe heeft het bestuur van het AG een commissie ingesteld die onderzoek verricht naar prognoses in de levensverwachting. Iedere twee jaar zal het AG een publicatie uitbrengen van een nieuwe prognosetafel. In september 2012 publiceert het AG naar verwachting de eerstvolgende prognosetafel.

Links:
http://www.ag-ai.nl



Razende Robot Reporter