Invoering WMO

gewijzigd

Heroriëntatie hulpmiddelen op verzoek van de Tweede Kamer gewijzigd

24/11/2011 - 16:51

In juni 2011 heeft de minister besloten om het aantal hulpmiddelenregelingen vanaf 2013 van drie naar twee te verminderen door de uitleen uit de AWBZ te laten vervallen, en de hulpmiddelen `thematisch' te verdelen over de Zvw en de Wmo. Hulpmiddelen gerelateerd aan een specifieke aandoening komen in de Zvw en de hulpmiddelen gerelateerd aan `zelfredzaamheid in en om de woning' zouden naar de Wmo gaan.

Tijdens de begrotingsbehandeling op 11 november 2011 heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen waarin de minister wordt gevraagd om geen Zvw-hulpmiddelen en geen AWBZ-hulpmiddelen over te hevelen naar de Wmo maar deze onder de Zvw te laten vallen en verder niets te veranderen aan de hulpmiddelen die nu onder de Wmo vallen.

Dat betekent dat er geen nieuwe taken op het gebied van de hulpmiddelen naar de gemeenten zullen worden gedecentraliseerd. De motie heeft geen gevolgen voor de hulpmiddelen die nu al onder de Wmo vallen (bijvoorbeeld rolstoelen en scootmobielen).

De minister is van mening dat ook deze oplossing leidt tot de beoogde vermindering van het aantal loketten van 3 naar 2. Het biedt eveneens duidelijkheid voor de burger, betekent een relatief eenvoudige overgang zonder extra kosten en heeft een breed draagvlak bij patiënten, zorgverzekeraars en zorgaanbieders.