Nederlander eet minder vis
24 nov 2011
De totale consumptie van vis, schaal- en schelpdieren binnenshuis is in
het derde kwartaal van 2011 gedaald. De Nederlander eet gemiddeld 3,6
kilogram vis per jaar, in dezelfde periode vorig jaar was dat nog 3,7
kilogram. Dit blijkt uit de meest recente consumptiecijfers van vis,
schaal- en schelpdieren door onderzoeksbureau GfK.
Het aantal kopende huishoudens blijft nagenoeg gelijk, maar men is
minder vaak vis gaan kopen. Gemiddeld zet de Nederlander eens in de
drie weken vis op tafel. De bestedingen aan vis zijn echter licht
gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, mede als gevolg
van een hogere gemiddelde prijs per kilogram.
Binnen de categorie verse vis, schaal- en schelpdieren is een daling
van 2% zichtbaar ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor.
Vooral de consumptie van verse vis is afgenomen. De consumptie van
visconserven daalt met 10%. Het volume van diepvriesvis blijft relatief
stabiel. Diepvriesproducten als vissticks, lekkerbekjes en pangasius
laten zelfs een positieve ontwikkeling zien.
De Gezondheidsraad adviseert al jaren om twee keer per week vis te
eten. De Nederlander eet thuis gemiddeld een keer in de drie weken
vis. Dat komt neer op 3,6 kilogram per persoon per jaar. In
vergelijking met andere Europese landen wordt er in Nederland erg
weinig vis gegeten. Zo is de thuisconsumptie van Belgen ruim 12
kilogram vis, schaal- en schelpdieren per persoon per jaar (Bron: GfK).
In Zuid-Europese landen als Italië ligt de thuisconsumptie van vis
zelfs rond de 20 kilogram per persoon per jaar (Bron: ISMEA). De
Nederlander mag dus best wat vaker vis op tafel zetten voor een gezonde
en gevarieerde maaltijd.
Om de visconsumptie in Nederland te stimuleren is het Nederlands
Visbureau dit jaar gestart met de campagne `Mannen van de Zee'. In deze
campagne wordt het verhaal achter de vis verteld door gepassioneerde
mensen die dagelijks met vis te maken hebben. Zo vertelt een visser
over hoe de vis wordt gevangen en een chefkok vertelt hoe de vis het
beste kan worden bereid. Er is in het bijzonder aandacht voor
seizoenen, zodat de consument weet wanneer hij het beste welke vis kan
eten.
Productschap Vis