Gemeente Meppel



-

Inwoners Nijeveense Polder herstellen landschap

25-11-2011 -

Wethouder Koos de Vos heeft op 23 november in Nijeveen het officiële startsein gegeven voor het Landschapsprogramma Nijeveense Polder. Ondersteund door een aantal kinderen herstelde de wethouder de beukenhaag rond de begraafplaats van de Hervormde Kerk. Circa 30 deelnemers aan het project zullen volgen met werkzaamheden op hun erf of landerijen.

"Samen met de gemeente en particulieren het landschap mooier maken, dat is de werkwijze van dit landschapsprogramma." Daarmee opende Bert Wassink, voorzitter van Landschapsbeheer Drenthe, de feestelijke middag.
Wethouder Koos de Vos sloot daarop aan: "U woont midden in het landschap en moet erin leven en werken. We streven daarom geen openluchtmuseum na, maar herstellen het landschap naar de smaak van de bewoners. Mensen maken de omgeving zelf en met elkaar!"

Ruimte geven
Voor het project is een werkgroep van agrariërs en particulieren ingesteld. Voorzitter Kasper van Veen: "Het is belangrijk het landschapsprogramma samen met de werkgroep vorm te geven, dat creëert draagvlak."
De werkgroep hoopt dat het project kan worden verlengd. Landschapsbeheer Drenthe en de gemeente zijn momenteel in overleg met de provincie over landschapssubsidie voor 2012 en 2013. "Bij een fase 2 hopen we de ruilverkavelingsingels aan te pakken, veenputten op te waarderen en de werkgroep de ruimte te geven een aantal ommetjes te realiseren", aldus Sibert Hoeksma, projectleider van Landschapsbeheer Drenthe.

Zelf aan het werk
Aannemer Dolmans gaat nu na het startsein aan de slag om de werkplannen bij de 30 deelnemers te realiseren. Dit doen zij samen met de bewoners, die vaak zelf enige werkzaamheden uitvoeren.
Op 31 december 2011 moet de aannemer klaar zijn met de uitvoering.