Gemeente Breda

Ontruiming woonwagen Emerweg en handhavingsactie Rijnauwenstraat Breda Gemeente Breda heeft vandaag in het kader van het vrijplaatsenbeleid een handhavingsactie gehouden op de woonwagenlocatie aan de Rijnauwenstraat. Daarbij hebben controleurs van Gemeente Breda, Brandweer, Belastingdienst en Enexis negen woonwagens gecontroleerd. Daarnaast heeft Gemeente Breda op de woonwagenlocatie aan de Emerweg één woonwagen weggehaald.

In de Rijnauwenstraat heeft Gemeente Breda in het kader van het vrijplaatsenbeleid de locaties en bouwkundige situatie van de woonwagens nauwkeurig in kaart gebracht. Deze gegevens worden nu onderzocht om na te gaan of hier wordt voldaan aan de gestelde eisen.

Ook heeft Eenexis negen electriciteitsmeters meegenomen in verband met een vermoeden van fraude. Er wordt nog onderzocht of strafbare feiten zijn gepleegd.

Dit zijn de resultaten van de acties die hier vanochtend hebben plaatsgevonden waarbij gemeente, politie, justitie, Brandweer, Belastingdienst en Enexis samenwerken in de aanpak van vrijplaatsen. Controleurs hebben in de Rijnauwenstraat zaken als brandveiligheid, bouwregels, inkomensfraude, hennepplantages en huurachterstanden betrokken.

Vrijplaatsenbeleid

Gemeente Breda heeft het vrijplaatsenbeleid ontwikkeld om het woon- en leefklimaat in de stad te verbeteren. Vrijplaatsen zijn groepen van personen en of locaties waar de overheid nog niet effectief heeft kunnen optreden als het gaat om het handhaven van regels en wetten. Breda vindt het maatschappelijk niet aanvaardbaar dat bewoners van deze plekken met de uitvoering van regels anders worden benaderd dan anderen.

De politie heeft de controleurs begeleid en de locaties afgezet. Alle inkomende en uitgaande personen werden gecontroleerd. De acties zijn rustig verlopen waarbij de betrokken personen alle medewerking hebben verleend. De onderzoekende instanties zijn tevreden over het resultaat.

Ontruiming Emerweg

Daarnaast is aan de Emerweg een woonwagen ontruimd en verwijderd. Dit is gebeurd na een uitspraak van de rechter vanwege langdurige en herhaalde huurachterstand. Ook hier hebben betrokkenen rustig meegewerkt. Gemeente Breda is ook hier tevreden over het resultaat.