Gemeente Stede Broec

Stede Broec houdt hand op de knip

24-11-2011 Het college van Stede Broec presenteert in de focusnota haar plannen voor 2012. De geringe financiële ruimte is bepalend voor de beleidskeuzes die zijn gemaakt. Het college kiest er bewust voor om de beperkte financiële middelen die er zijn in te zetten voor de kwaliteit van bedrijfsvoering en dienstverlening.
Zoals verwacht moeten er keuzes gemaakt worden omdat de financiële positie van onze gemeente niet toereikend is om aan alle beleidsvoornemens in 2012 uitvoering te kunnen geven. In de focusnota wordt op deze keuzes ingegaan. De asbestverontreiniging in het Martinuscollege vroeg om de hoogste prioriteit en heeft een zwaar stempel gedrukt op de ambtelijke capaciteit en de financiële situatie van de gemeente. De gevolgen zijn dan ook bepalend voor de voorstellen die het college in de focusnota doet. De financiële ruimte is zeer beperkt en er is dan ook nauwelijks ruimte voor nieuw beleid, naast de wettelijk bepaalde nieuwe taken.

Welke keuzes stelt het college voor?
Het college wil in 2012 een aantal investeringen doen, onder andere: in het kader van uitvoering van de wet WMO stelt het college EUR 200.000,- beschikbaar, voor onderhoud aan de groeiende woonwijk Oosterweed wordt EUR 30.000,- uitgetrokken. Voor continuering van het project Jeugd, Alcohol & Drugs (Westfrisland) is een structureel budget van EUR 11.000,- beschikbaar. Als gevolg van decentralisatie van rijkstaken zoals de jeugdzorg, wordt EUR 151.500,- geïnvesteerd in de kwaliteit van de ambtelijke organisatie. Daarnaast houdt het college ook rekening met de tijdelijke vervanging van medewerkers in het kader van ziekteverlof/zwangerschapsverlof en dergelijke. Hiervoor wordt een bedrag van EUR 170.000,- beschikbaar gesteld. Nabij Oosterweed wordt een brug met fietspad vervangen, deze investering wordt bekostigd uit de exploitatie Oosterweed. Ook wordt er in het kader van veiligheid een fiets/wandelbrug aangelegd in de Industrieweg naast de bestaande brug, welke wordt gerealiseerd binnen het budget Revitalisatie Centrale Zone. Ook wil het college blijven investeren in samenwerking met Enkhuizen en Drechterland (SED). Onder andere op het gebied van regionalisering van de brandweer, samenwerking van leerplichtambtenaren en samenwerking voor de WOZ aanslagen.

Het college is van mening dat een investering in de ambtelijke organisatie noodzakelijk is om de kwaliteit van de dienstverlening te kunnen waarborgen. Dit is nodig om op een goede wijze uitvoering te kunnen geven aan de nieuwe wettelijke taken die zijn overgedragen aan de gemeente. Het is onvermijdelijk dat de burgers de bezuinigingen zullen voelen. Om de begroting sluitend te krijgen stelt het college voor de OZB te verhogen met 10% temeer daar er vorig jaar geen verhoging is doorgevoerd. De tarieven hondenbelasting en de leges zullen ook iets stijgen ten gevolge van de inflatiecorrectie en kostendekking. Vooralsnog is er geen ruimte gevonden om het Spektakel op het plein weer door de gemeente te laten organiseren.

Op 1 december neemt de gemeenteraad een definitief besluit over de voorstellen.
24-11-2011