Openbaar Ministerie

OM eist in hoger beroep 6 jaar cel voor wederrechtelijke vrijheidsberoving en ontucht

24 november 2011 - Ressortsparket Den Haag

Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag heeft vandaag in hoger beroep 6 jaar gevangenisstraf geëist tegen een 44-jarige man uit Rotterdam die ervan verdacht wordt vanaf augustus 2009 t/m juni 2010 verschillende jongens onder valse voorwendsels mee naar zijn woning te hebben gelokt en hen daar onzedelijk te hebben betast.

De verdachte sprak de jongens aan bij het Centraal Station in Den Haag en vroeg of zij hem ergens mee konden helpen in zijn appartement. Als de jongens dan met hem meeliepen naar de flat, deed hij de deur achter hen op slot, liet hen op de bank plaats nemen en zette de tv aan op een pornokanaal. In de woning werd geld aan de jongens aangeboden in ruil voor seksuele handelingen. Ook probeerde de verdachte in sommige gevallen de boxershorts van de slachtoffers naar beneden te trekken of pleegde op andere manieren tegen de wil van de jongens seksuele handelingen bij hen. De slachtoffers waren bang voor de verdachte, aangezien hij de deur op slot had gedaan, een mes binnen handbereik had en door drugsgebruik zeer onberekenbaar was.

In 2003, 2007 en 2008 is er door verschillende slachtoffers aangifte gedaan tegen de verdachte. De handelingen in deze aangiftes kwamen overeen met de zaken die vandaag op zitting stonden. De verdachte is voor deze zaken vervolgd en ook veroordeeld.

`Het gaat hier om feiten die een enorme impact hebben op de slachtoffers. De jongens zijn onder valse voorwendsels meegenomen naar het appartement van de verdachte en hij wees hen erop dat hij een mes had. De slachtoffers van de zedendelicten waren volledig overstuur', aldus de advocaat-generaal (OM) ter zitting. Het OM houdt er bij de strafeis rekening mee dat de verdachte weinig inzicht toont in de ernst van zijn handelingen.

De rechtbank Den Haag veroordeelde verdachte eerder tot een gevangenisstraf van 6 jaar, conform de eis van de officier van justitie. De verdachte stelde hoger beroep in tegen deze uitspraak.

Uitspraak (naar verwachting) op 8 december 2011